Nagyvilág

Orosz vétó Koszovó ügyében?

Oroszország jelen formájában nem fogadja el a Koszovóról szóló új határozattervezetet, és elképzelhető, hogy él vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Mihail Kaminyin kijelentette: „nyilvánvaló, hogy a határozattervezet olyan elemeket tartalmaz, amelyek számunkra elfogadhatatlanok. Természetesen még előttünk áll a vita a dokumentum megfogalmazóival.” Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet szombaton azt is kilátásba helyezte, hogy Oroszország él vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

„Egy ilyen forgatókönyv egyre valószínűbbé válik” – mondta Csurkin a Vesztyi 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva. „Megpróbálunk diplomáciai megoldást találni, de nem úgy tudunk ilyen megoldást találni, hogy elfogadjuk azoknak az országoknak az álláspontját, amelyekkel mélyen nem értünk egyet” – hangoztatta.

A BT elé pénteken beterjesztett dokumentum jóváhagyja a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által Koszovó jövőbeli jogállásáról kidolgozott ajánlásokat, amelyek Koszovónak nemzetközi – polgári és katonai – ellenőrzés alatt megvalósuló függetlenséget javasolnak. Megerősíti továbbá „a BT-nek egy többnemzetiségű és demokratikus, a térség stabilitását erősítő Koszovó melletti elkötelezettségét”. A javaslat előirányozza az Európai Unió képviseletében nemzetközi polgári képviselő kinevezését. A nemzetközi katonai ellenőrzést a NATO végezné a határozat elfogadása utáni 120. naptól kezdődően.

Oroszország, amely Szerbiával együtt ellenzi az Ahtisaari-tervet, már korábban közölte, hogy a szerbek és a koszovóiak közötti közvetlen státustárgyalások folytatása mellett van. Az orosz külügyi szóvivő ismét megerősítette, hogy bármilyen egyezség csak a két fél, a szerbek és a koszovói albánok között létrejött megállapodás alapján lehetséges. Több diplomata szerint a BT-tagok többsége támogatja az Ahtisaari-tervet. Elegendő szavazat lesz az elfogadásához, feltéve, hogy Oroszország nem emel vétót ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik