Nagyvilág

Késik a szerb kormányalakítás

Belgrádban vasárnap sem sikerült előbbre lépni a három és fél hónapja várt kormány megalakulása ügyében, mivel a parlament - nem lévén meg a döntéshozáshoz szükséges létszám - csak öt percig dolgozott, aztán bezárták az ülést.

A január 21-i választást követő idegtépő, többször a végleges összeveszés közelébe jutó tárgyalássorozat végén pénteken állapodtak meg a demokratikusnak minősített szerbiai pártok arról, hogy – egész Európa nyomásának engedve – együtt alapítanak kormányt Vojislav Kostunica eddigi miniszterelnök vezetésével. Az egyezségnek az is része volt, hogy új parlamenti elnököt választanak a szélsőséges nacionalistának tekintett szerb radikálisok alelnöke, Tomislav Nikolic helyébe, aki a hét elején Kostunica pártjának támogatásával került tisztségébe.

Ezek után a szombat estére összehívott parlamenti ülésen a kormány vezető ereje, Boris Tadic államelnök Demokrata Pártja azt a javaslatot tette, hogy egyszerre tárgyalják a régi házelnök leváltását és az új megválasztását. Ezt az indítványt a képviselők jó kétórás vita után elvetették, mondván, hogy nem lehet új házelnök megválasztásáról tárgyalni mindaddig, amíg elődjét el nem távolítják. A régi elnök leváltásáról szóló vitát vasárnap hajnalban berekesztették, s késő délelőtt – létszámhiány miatt – már nem lehetett folytatni.

A törvény szabta határidőig fennmaradt két és fél napban tehát a képviselőknek le kell váltaniuk házelnöküket, meg kell választaniuk utódát, el kell fogadniuk a minisztériumokról szóló törvényt – amely egyebek mellett legalizálja a külügy- és védelmi minisztérium eddig alkotmányosan megkérdőjelezhető működését -, és végül szavazniuk kell arról, hogy lesz-e Szerbiának kormánya három és fél hónappal a parlamenti választás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik