Nagyvilág

Súlyos zavargások Karacsiban – 27 halott

A pakisztáni Karacsiban legkevesebb 27 ember halt meg a szombaton kitört zavargásokban.

Legkevesebb 27 halálos áldozatot követeltek azok a zavargások, amelyek a pakisztáni Karacsiban törtek ki szombaton a legfelsőbb bíróság leváltott elnöke melletti szolidaritási tüntetés napján.


Három pakisztáni ellenzéki aktivistát lőttek le szombat reggel ismeretlen fegyveresek egy autóból Karacsiban a legfelsőbb bíróság leváltott elnöke melletti megmozdulás előtt. A három áldozat Navaz Sarif száműzetésben lévő volt miniszterelnök Pakisztáni Muzulmán Ligájának híve volt.


A Pakisztán déli részében fekvő városba várták a március 9-én hivatali visszaélés címén leváltott Iftikát Mohammed Chaudhryt, aki mellett két hónapja folynak az ellenzéki tüntetések szerte az országban. Mire Chaudhry megérkezett, Karacsiban már fegyveres összecsapások is folytak a két párt hívei között, de bekapcsolódtak a szintén száműzetésben lévő Benazir Bhutto volt kormányfő Pakisztáni Néppártjának aktivistái is. A leváltott főbíró nem is tudott bejutni a repülőtérről a városba, mert Musarraf követői lezárták a bevezető utakat.


A nap folyamán a város különböző pontjain folyt tűzharcban 27-en meghaltak, köztük egy rendőr, és legalább 90-en megsebesültek. A halálos áldozatok többsége ellenzéki néppárti aktivista volt.


A kormánypártiak felgyújtották egy helyi magántelevízió épületét is, miután a bent dolgozó ügyeletesek nem voltak hajlandók leállítani a zavargások közvetítését.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik