Nagyvilág

Vádemelés bin Laden egykori sofőrje ellen

Összeesküvés és a terrorizmus anyagi támogatása miatt vádat emeltek egy guantánamói katonai bíróságon a jemeni Szálem Ahmed Hamdan, Oszama bin Laden terroristavezér volt sofőrje ellen - közölte csütörtökön a Pentagon.

A vádlottal harminc napon belül ismertetik a vádpontokat. A per várhatóan négy hónapon belül megkezdődik – áll az amerikai védelmi minisztérium közleményében.


Hamdan 2001 novemberében esett amerikai fogságba Afganisztánban, s 2002 júniusa óta tartják fogva a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton.


Hamdant azzal vádolják, hogy az al-Kaida afganisztáni táboraiban vett részt kiképzésen, a nemzetközi terrorhálózat vezetőjének sofőrje és testőre volt, fegyvereket és lőszereket szállított az ázsiai országban. 2003-ban már vádat emeltek ellene összeesküvés miatt, de az amerikai legfelsőbb bíróság tavaly júniusban úgy döntött, nem folytathatja működését az a különleges katonai törvényszék, amelyet a guantánamói foglyok ügyének elbírálására hoztak létre.


A kudarcot követően a Bush-kormány októberre keresztülvitt egy új törvényt az amerikai kongresszuson, amelynek értelmében az amerikai szövetségi bíráknak nincs hatáskörük a guantánamói foglyok kifogásainak elbírálására.


Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy mintegy 80 guantánamói fogoly ellen emel vádat. Jelenleg körülbelül 380 embert tartanak fogva a börtöntáborban az al-Kaidához, az afganisztáni tálibokhoz, illetve a hozzájuk kötődő csoportokkal való kapcsolatok gyanújával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik