Nagyvilág

A lengyelek ragaszkodnak a szovjet emlékművekhez

A lengyel lakosság többsége ellenzi a kormánynak azt a tervét, hogy eltávolítsa a közterületeken álló szovjet háborús emlékműveket.

A Rzeczpospolita című konzervatív újságban pénteken közzétett felmérés tanúsága szerint a megkérdezetteknek mindössze 30 százaléka vélekedett úgy, hogy a Vörös Hadseregre emlékeztető szobrokat el kellene tüntetni. Több mint 60 százalék viszont az emlékművek helyükön maradásáért emelt szót. Elsősorban az idősebb nemzedékhez tartozók ellenzik a szovjet emlékművek eltávolítását.


Jaroslaw Kaczynski konzervatív kormánya már dolgozik annak a törvénytervezetnek a szövegezésén, amely elfogadása esetén lehetővé tenné a lengyel városok utcáin és terein emelt szovjet háborús emlékművek lebontását. A majdani törvény értelmében átkeresztelnék azokat az utcákat és tereket is, amelyeknek jelenlegi neve a kommunizmusra emlékeztet.


Az orosz külügyminisztérium máris bírálta a kormány tervét, amelyet a történelem átírását célzó kísérletnek minősített. Tadeusz Iwinski, az ellenzéki Baloldali Szövetség (SLD) politikusa pedig úgy értékelte az ezer személy megkérdezésén alapuló felmérést, hogy a lengyelek többsége elutasítja „a történelem instrumentalizálását”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik