Külföld

Jóváhagyták az iraki háború részleges finanszírozását

admin
admin

2007. 05. 11. 07:50

Az iraki háború részleges finanszírozásáról fogadott el törvényjavaslatot az amerikai képviselőház helyi idő szerint csütörtök este.

A demokrata többségű alsóház – amely 221-205-ös szavazati aránnyal hagyta jóvá a hadi pótköltségvetés tervezetét – úgy próbál nyomást gyakorolni George Bush elnökre, hogy az iraki és afganisztáni háború folytatásához igényelt összegnek csak egy kisebb részét utalná ki.

Az elfogadott 42,8 milliárd dolláros szükségalap augusztus 1-jéig fedezné a kiadásokat; a képviselőház a további finanszírozást attól tenné függővé, hogy az elnök haladásról tud-e beszámolni júliusban. A fennmaradó összeg, a második, 52,8 milliárd dolláros részlet szeptember 30-ig volna elegendő.

A képviselőháznak ez a második elfogadott hadi költségvetési tervezete, az előzőt Bush egy hete vétózta meg, mert abba demokrata nyomásra az iraki csapatkivonás kötelező menetrendje is belekerült. Elemzők szerint a képviselőház által csütörtökön elfogadott törvényjavaslat nemcsak Bush, hanem a szenátusi demokraták ellenállásába is fog ütközni.


Nancy Pelosi demokrata házelnök az éles hangú vita során közölte: Bush kényszerítette rá őket arra, hogy ilyen, részleges költségvetést fogadjanak el.


Pelosi a költségvetési tervezet előtt váratlanul egy másik javaslatot is szavazásra bocsátott, amely az iraki csapatkivonás menetrendjét rögzítette volna. A törvénytervezet azt írta volna elő, hogy az arab országban állomásozó amerikai katonákat kilenc hónapon belül haza kell vezényelni. Ezt azonban – a republikánusokat és a demokratákat is meglepő – 255-171 arányban elutasította a ház.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.