Nagyvilág

Jóváhagyták az iraki háború részleges finanszírozását

Az iraki háború részleges finanszírozásáról fogadott el törvényjavaslatot az amerikai képviselőház helyi idő szerint csütörtök este.

A demokrata többségű alsóház – amely 221-205-ös szavazati aránnyal hagyta jóvá a hadi pótköltségvetés tervezetét – úgy próbál nyomást gyakorolni George Bush elnökre, hogy az iraki és afganisztáni háború folytatásához igényelt összegnek csak egy kisebb részét utalná ki.

Az elfogadott 42,8 milliárd dolláros szükségalap augusztus 1-jéig fedezné a kiadásokat; a képviselőház a további finanszírozást attól tenné függővé, hogy az elnök haladásról tud-e beszámolni júliusban. A fennmaradó összeg, a második, 52,8 milliárd dolláros részlet szeptember 30-ig volna elegendő.

A képviselőháznak ez a második elfogadott hadi költségvetési tervezete, az előzőt Bush egy hete vétózta meg, mert abba demokrata nyomásra az iraki csapatkivonás kötelező menetrendje is belekerült. Elemzők szerint a képviselőház által csütörtökön elfogadott törvényjavaslat nemcsak Bush, hanem a szenátusi demokraták ellenállásába is fog ütközni.


Nancy Pelosi demokrata házelnök az éles hangú vita során közölte: Bush kényszerítette rá őket arra, hogy ilyen, részleges költségvetést fogadjanak el.


Pelosi a költségvetési tervezet előtt váratlanul egy másik javaslatot is szavazásra bocsátott, amely az iraki csapatkivonás menetrendjét rögzítette volna. A törvénytervezet azt írta volna elő, hogy az arab országban állomásozó amerikai katonákat kilenc hónapon belül haza kell vezényelni. Ezt azonban – a republikánusokat és a demokratákat is meglepő – 255-171 arányban elutasította a ház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik