Nagyvilág

Rossznak ítélik meg a franciák Chirac teljesítményét

A franciák több mint fele, 54 százaléka rossznak ítéli meg Jacques Chirac államfői teljesítményét, míg 44 százaléknak jó véleménye van a május 16-án leköszönő elnökről – vált ismertté a BVA francia közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felméréséből.

A megkérdezettek 40 százaléka „elég rossznak”, 14 százaléka pedig „nagyon rossznak” minősítette a konzervatív Chirac 12 éves elnökségét. „Elég jónak” 42 százalék, „nagyon jónak” viszont mindössze 2 százalék tartotta a konzervatív elnök munkáját.


A felmérésből kitűnik, hogy a baloldali válaszadók 71 százalékának rossz, 27 százalékának pedig jó véleménye van Chiracról. Ezzel szemben a jobboldaliak 59 százaléka elégedett a leköszönő elnök teljesítményével, míg 40 százalék inkább bírálja a hivatalából távozó államfőt.


A felmérésben részt vevők szerint Chirac elnökségének legjelentősebb eseményei voltak: az iraki háború ellenzése, a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen bejutása a 2002-es elnökválasztás második fordulójába, az európai alkotmány népszavazáson történt elutasítása 2005-ben, a parlament rosszul sikerült feloszlatása 1997-ben, illetve a fiatalok első munkavállalási szerződéséről (CPE) szóló törvénnyel való szembefordulás 2006 tavaszán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik