Nagyvilág

Miniszterei előtt már lemondott Blair

Tony Blair miniszterelnök a kormány tagjainak bejelentette a Munkáspárt és ezzel a kabinet éléről való távozásának idejét és menetrendjét. A nyilvánosság számára Blair saját választókörzetében, az észak-angliai Sedgefieldben fedi fel a vezetőváltás részleteit.

A kormányfő előzőleg félórás kabinetülést tartott Downing Street-i hivatalában; az értekezletről távozó miniszterek semmi érdemit nem árultak el az elhangzottakról.


Peter Hain északír-ügyi miniszter a BBC-nek az ülés után csak annyit mondott: “jó humorú összejövetel volt … Tony elsütött néhány tréfát”, és Gordon Brown pénzügyminiszter (Blair félhivatalosan kijelölt utódja) méltatta a kormányfő munkásságát, az általa elért “egyedülálló vívmányokat”. Blair az ülés után kommentár nélkül elhajtatott a Downing Streetről, és a királyi légierő northolti támaszpontjáról Sedgefieldbe repült. Gépe fél órával később megérkezett a közeli Teesside repülőterére.


Már a távozási menetrend nyilvános bejelentése előtt megkezdődtek a találgatások, hogy június végére várt leköszönése után Blair visszavonul-e az alsóház hátsó padsoraiba egyszerű képviselőnek. John Burton, a kormányfő választókerületi politikai képviselője csütörtökön utalást tett arra, hogy Tony Blair esetleg valamely nemzetközi szervezetnél vállalhat vezető tisztséget, mondván: a miniszterelnök továbbra is képviselni fogja Sedgefieldet a londoni alsóházban, hacsak “nem ajánlanak fel neki egy állást az ENSZ-ben vagy más fontos testületben”.


Londonban egyebek mellett hírek keringenek arról, hogy Blair akár a Világbank élére is kerülhet, ha annak jelenlegi vezetője, a magánéleti botrányba keveredett amerikai Paul Wolfowitz kénytelen lenne távozni. A BBC-ben elhangzott egyik csütörtöki kommentár szerint nem valószínű, hogy Blair sokáig hajlandó lenne az alsóházban “a beázó tetejű sedgefieldi iskola” érdekében tevékenykedni, mert “nem ilyen szintű ügyek miatt lett politikussá”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik