Nagyvilág

Kommunista ügynök volt két lengyel alkotmánybíró?

A lengyel parlament elnöke azzal vádolt meg két alkotmánybírót, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Az alkotmánybíróság éppen most vitatja az átvilágítási törvény alkotmányosságát.

Ludwik Dorn, akit a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) választott meg a szejm elnökévé, csütörtökön bejelentette: bizonyítéka van arról, hogy a 15 tagú alkotmánybíróság két tagja munkakapcsolatban állt a korábbi rezsim titkosszolgálatával. A vád elhangzása után az alkotmánybíróság kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a részleteket, és felfüggesztette a törvény utólagos alkotmányossági vizsgálatát.


A két érintett alkotmánybíró, Adam Jamroz és Marian Grzybowski azonban néhány órával később kilépett az alkotmányosságot vizsgáló munkacsoportból, így az alkotmánybíróság folytathatta az eljárást. A kilépésről szóló nyilatkozatukat a taláros testület elnöke, Jerzy Stepien olvasta fel egy a televízióban közvetített ülésen. Stepien hozzátette: ő kérte kollégáit a lépésre, annak érdekében, hogy – a kormányzó PiS-nek az eljárás felfüggesztésére irányuló kezdeményezésével ellentétben – folytatódhasson a munka.


A március 15-én hatályba lépett törvény értelmében már nem csak a kormányzati képviselőknek és magas rangú közhivatalnokoknak kell nyilatkozatot tenniük a múltjukról, hanem többek közt újságíróknak, vállalkozóknak, iskolaigazgatóknak és tudományos kutatóknak is. Hatálya a korábbi törvényben érintett 30 ezerrel szemben 700 ezer személyre terjed ki.

Aki nem fedi fel a teljes valóságot vagy egyáltalán nem hajlandó nyilatkozni, elveszíti pozícióját és akár tíz évre is eltilthatják közhivatal betöltésétől. A törvény alkotmányossági vizsgálatát a szociáldemokrata ellenzék kérte, és nyilvánvalóan kényelmetlen a kormányzó PiS számára. Lech Kaczynski köztársasági elnök egy szerdai nyilatkozatában be is jelentette, hogy megnyittatja az összes archívumot, ha az alkotmánybíróság elutasítja az általa pártolt törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik