Nagyvilág

Ismét támadás érte a vajdasági magyarokat

Május 9-én hajnalban ismeretlen elkövetők megtámadták a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének óbecsei székházát és az épület összes ablakát betörték – közölték magyar Európa Parlamenti képviselők.

A vajdasági magyarok érdekében azonnali megoldást kell találni a velük szemben felgyülemlett indokolatlan indulatok megfékezésére – írja közös nyilatkozatában Olajos Péter (MDF), Szent-Iványi István (SZDSZ), Surján László (KDNP), Tabajdi Csaba (MSZP) és Szájer József (Fidesz). A szerdai támadás újra megmutatta, hogy a szerb nacionalista megnyilvánulások csupán a felszínét képezik az országot belülről régóta emésztő problémáknak – teszik hozzá.

A képviselők remélik, hogy az Európa Tanács elnökeként – 2007. május 11-től hat hónapon át – Szerbia érzékenysége fokozódni fog, és mindent megtesz majd a hasonló esetek elkerülésére. Emellett bíznak abban, hogy a május 14-ig megalakítandó új kormányban sem a Szerb Radikális Párt, sem más szerb ultranacionalisták nem kaphatnak helyt.

„Szlovákia példáján megtanultuk, hogy a kisebbségi sorban élő magyarság elleni atrocitások csak megszaporodnak, ha szélsőséges erők kerülnek kormányra” – írják. Az európai parlamenti magyar delegációvezetők egyhangúlag és határozottan elítélik a VMDK székháza elleni támadást és egyben szolidaritásukat fejezik ki a vajdasági magyar közösséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik