Nagyvilág

Washington júliusig finanszírozná az iraki háborút

A washingtoni képviselőház egyelőre júliusig adna pénzt a Bush-kormánynak az iraki háború folytásához - jelentette az NPR rádió szerdán.

A demokrata többségű alsóház az adminisztráció által igényelt háborús pótköltségvetés több részletre bontásával igyekszik kiutat találni a zsákutcás helyzetből, amely azután keletkezett, hogy George Bush elnök megvétózta a költségvetési tervezetet. Bush egy hete utasította el a kongresszusi törvényjavaslatot, mert abba demokrata nyomásra az iraki csapatkivonás kötelező menetrendje is belekerült.


A republikánus tiltakozás ellenére a demokraták azt akarják elérni, hogy a kongresszus egyelőre csak 30 milliárd dollár folyósításához járuljon hozzá, ami két hónapra biztosítaná az afganisztáni és iraki műveletek folytatását. A demokraták elképzelése szerint az eredetileg 124 milliárd dolláros pótköltségvetés következő részletéhez – a szeptemberig elegendő 53 milliárd dollárhoz – Bush elnöknek júliusban újra meg kellene szereznie a kongresszus jóváhagyását.


A tavaly novemberi félidős parlamenti választásokon győzelmet szerzett Demokrata Párt szerint az amerikai nép a háború befejezését és a csapatok hazarendelését kívánja, amit Bush nem hajlandó meghallani. Mivel az elnök a fegyveres erők főparancsnokaként a háborús döntésekért egy személyben felelős, az ellenzék kezében egyetlen eszköz maradt Bush háborús politikájának megváltoztatására, a hadi költségvetés feltételekhez kötése.


Egyelőre nem tudni, melyik fél kerekedik felül a vitában, de a szerdai országos lapok hangsúlyozták, hogy már a Republikánus Párt türelme is fogyni látszik. A kormánypárt több befolyásos politikusa a napokban jelezte, hogy Bushnak legkésőbb szeptemberig sikereket kell tudnia felmutatni a bagdadi biztonsági terv végrehajtásában, ha meg akarja tartani a támogatást háborús politikájához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik