Nagyvilág

Ideiglenes határellenőrzés Németországban

A hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) június elején esedékes csúcstalálkozója idejére ismét bevezetik az ellenőrzést a schengeni övezet németországi határain – jelentette be szerdán a berlini belügyminisztérium.

A heiligendammi konferenciára elrendelt biztonsági óvintézkedések szigorításáról Wolfgang Schäuble belügyminiszter határozott. A most bevezetett biztonsági intézkedések alapján a helyzettől függő ellenőrzéseket végezhetnek a szárazföldi és a tengeri határokon, valamint a repülőtereken, hogy meggátolják az esetleges bűnözők és erőszakos cselekményekre hajlamos személyek beutazását Németországba. Külön figyelmet szentelnek majd a globalizáció erőszaktól sem visszariadó ellenzőinek.

Az általános óvintézkedések szigorításáról szóló bejelentéssel párhuzamosan a német rendőrség nagyszabású razziát tartott az államügyészség megbízásából a G8-csúcs militáns ellenzői körében. A karlsruhei hatóságok közlése szerint 18 név szerint ismert személyt gyanúsítanak azzal, hogy olyan terrorszervezethez tartoznak, amely gyújtópalackos támadásokkal vagy más erőszakos cselekményekkel akarja megzavarni vagy megakadályozni a csúcstalálkozót.

Több mint 900 szövetségi és tartományi rendőr kutatta át militáns szélsőbaloldali csoportok összesen 40 helyiségét – lakásokat és irodákat – több városban, így Berlinben, Hamburgban és Brémában – közölte az államügyészség. Az ügyészség „elektronikus adatokat és bizonyítékot keresett egy G8-csúcs ellen irányuló militáns kampány finanszírozására”. Az ügyészség úgy nyilatkozott, hogy egy bizonyos szerver kiiktatására összpontosítottak, amelyen keresztül számos baloldali csoport és projekt működteti honlapját és levelezési listáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik