Nagyvilág

A Hamasz elítélte a BBC-tudósító elrablóit

A Hamasz palesztin mozgalom elítélte szerdán az Iszlám Hadserege nevű szélsőséges csoportot, amely bejelentette, hogy az ő emberei rabolták el a Gázai övezetben Alan Johnstont, a brit közszolgálati adó, a BBC tudósítóját.

Ajman Taha, a Hamasz egyik szóvivője kijelentette, hogy mozgalma – amely palesztin kormányzati erő – elutasítja az ilyen módszereket. Erkölcstelennek minősítette, amit Johnstonnal tettek, és felszólította az emberrablókat, hogy engedjék szabadon a brit újságírót.

A magát Dzsais al-Iszlámnak (Iszlám Hadserege) nevező szervezet egy iszlám internetes honlapon tette közzé hangüzenetét, amelyben a március 12-én elrabolt Johnston elengedése fejében követelte brit fogságban lévő tagjainak, köztük Abu Katada al-Filisztini sejknek a szabadon bocsátását. Abu Katadát az al-Kaida európai „szellemi vezetőjének” tartják.


Ajman Taha leszögezte, hogy immár nincs semmilyen kapcsolat a Hamasz és az Iszlám Hadserege között, mert utóbbi megváltoztatta a palesztinok ügyével kapcsolatos felfogását, és olyan szélsőséges ideológiát követ, amely kiátkozza mindazokat, akik nem tartják magukat szigorúan az iszlám előírásaihoz.


Mohamed Madhún, a palesztin kormányfő tanácsadója közölte, hogy korábbról már ismerték a szervezet követeléseit, de nem tudnak mit tenni. A brit kormány is ismeri a követeléseket, de szerinte nem fogja teljesíteni őket – tette hozzá, és ismételten sürgette a tudósító szabadon engedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik