Nagyvilág

Csehországon át érkeztek Európába a terroristák

Több mint harminc feltételezett terrorista utazott be Európába a Cseh Köztársaságon keresztül – írta szerdán a Hospodárské Noviny című prágai napilap a cseh rendőrség terrorelhárítással is foglalkozó, szervezett bűnözés elleni részlegének éves jelentésére hivatkozva.

A jelentés szerint „több mint harminc olyan, terrorista bűncselekményekkel gyanúsított személyt ítéltek el vagy vettek őrizetbe nemrégiben külföldön, akik mind rendelkeztek cseh vízummal és a Cseh Köztársaságon át jutottak be nyugat-európai országokba”.

A rendőrség úgy tudja, hogy a veszélyes szélsőségesek az arab országokban jó hírnévnek örvendő cseh gyógyfürdők vendégeiként érkeznek Csehországba. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a gyanúsítottaknak voltak szövetségesei a Cseh Köztársaságban. „Akarva vagy akaratlanul” támogatást kaptak más személyektől, akiknek egy része már elhagyta Csehország területét, de egy részük még mindig az országban van – olvasható a napilapban.

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy az elfogott személyek között voltak-e olyanok, akik részt vettek az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokban vagy a későbbi madridi vonatrobbantásokban.


A múltban a cseh titkosszolgálat csak azt erősítette meg, hogy Mohammed Atta, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások egyik elkövetője 2000 nyarán rövid ideig Prágában tartózkodott, mielőtt az Egyesült Államokba utazott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik