Nagyvilág

Bush háborúi eddig 609 milliárd dollárba kerültek

A második világháború csillagászati költségeit leszámítva Bush elnök "terrorizmus elleni globális harca" az eddigi legköltségesebb amerikai háború - írta a The Washington Post.

Az afganisztáni és iraki háború – amelyet összevonva Bush elnök globális háborújának lehet nevezni – nemsokára a második legdrágább katonai konfliktus lesz Amerika számára.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek óta a kongresszus 609 milliárd dollárt hagyott jóvá a két országban zajló hadműveletekre. Ha a törvényhozás jóváhagyja az elnök által – a csapatkivonási menetrend előírása miatt – egy hete elutasított 124 milliárd dolláros pótlólagos háborús költségvetést, akkor a kiadások meg fogják haladni a koreai és a vietnami háborúk költségét.

Inflációs korrekcióval, 2007-es dollárértéken számolva a vietnami háború 650, a koreai konfliktus pedig 691 milliárd dollárjába került az Egyesült Államoknak. Bush globális háborúja a liberális lap szerint már nem fog kevesebbe kerülni 754 milliárdnál.
Az Öböl-háború “mindössze” 92 milliárd dollárba került, a második világháború azonban 3200 milliárd dollárt emésztett fel.

A The Washington Post szerint a jelenlegi “történelmi nagyságú” hadi költségvetés azonban nem okoz nélkülözést, de még különösebb fejfájást sem az amerikaiaknak, ugyanis az Egyesült Államok sokkal gazdagabb mint a megelőző háborúk idején volt. Az afganisztáni és iraki küldetés finanszírozása csak töredékét képezi az amerikai gazdaság teljesítőképességének. Bush ráadásul úgy tudja finanszírozni a terrorizmus elleni háborút, hogy nem emelte az adókat és nem csökkentette lényegesen a hazai szociális kiadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik