Nagyvilág

Máltán bukkant fel Sarkozy

A francia elnökválasztáson aratott fölényes győzelmének másnapján Nicolas Sarkozy a legnagyobb titokban Máltára repült családjával, miközben a francia sajtó úgy tudta: Korzikára vonul vissza néhány napra - jelentette kedden a francia hírközlés.

A konzervatív politikus hétfőn délután magánrepülőgépen érkezett feleségével és 10 éves Louis nevű fiukkal a La Valletta-i repülőtérre. Sarkozy érkezéséről sem a máltai kormány, sem a francia nagykövetség nem tudott, de a repülőtéri hatóságok azonnal felismerték az előző nap megválasztott új francia államfőt, és értesítették a sajtót. Sarkozy helyi lapok szerint feleségével, fiukkal és saját biztonsági szolgálatával a repülőtérről egyenesen a kikötőbe ment, és egy luxusjachton kihajózott.

A France Info hírrádió tájékoztatása szerint az elnöki tisztséget május 16-án elfoglaló politikus három napig Vincent Bolloré breton milliárdos 60 méter hosszú Paloma nevű úszó szállodájában pihen, ahol elérhetetlen a sajtó számára. “Azért vagyok itt, hogy egy hibámat helyrehozzam” – mondta a leendő államfő a repülőtér protokollfőnökének. Sarkozy arra utalt, hogy az Európai Unión belüli mediterrán országok közti szorosabb együttműködést sürgető, február 7-én Toulonban tartott beszédében név szerint említette Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot és Ciprust, de kifelejtette Máltát, s ezt a párizsi máltai nagykövet később szóvá is tette neki.

A Le Figaro című konzervatív napilap emlékeztet: a két forduló között arról volt szó, hogy az elnökválasztás eredményétől függetlenül Sarkozy egy franciaországi apátságba vonul vissza kipihenni a kampány fáradalmait, valamint felkészülni az államfői feladatokra. A Le Parisien pedig hangsúlyozza: annak ellenére, hogy Sarkozy soha nem rejtette el pénz iránti szeretetét, egy olyan választási kampány után, ahol a szociális témák jelentős szerepet kaptak, zavaró lehet az új elnöki stílus.

A France Info hírrádió számításai szerint az elnökválasztás estéjén Párizs egyik legelegánsabb szállodájában, a Fouquet’s-ben rendezett ünnepség, ahol a Sarkozy-család az éjszakát is töltötte, a bérelt repülőgép és a háromnapos hajókirándulás megközelítőleg 137 ezer euróba (34 millió forintba) kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik