Nagyvilág

Sarkozy: erős, de nyugtalanító

A hétfői európai sajtó a múlttal való szakítást és a francia jobboldal megújulását látja Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökké való megválasztásában.

A torinói La Stampa szerint Sarkozy révbe ért “hosszú és következetes eszmei harcával, amelyet már évek óta vívott mozgalma berkeiben, hogy félreállítsa Chiracot és megújítsa a francia jobboldalt. Ugyanakkor a Fiat-csoport lapja elismeri, hogy Ségoléne Royal egészen kiváló eredményt ért el, miután visszaadta a két évvel ezelőtt még fáradt szocialista párt életerejét.

A Handelsblatt című német gazdasági lap Sarkozy megválasztásában a franciák radikális változtatási szándékát látja. “Az Ötödik Köztársaság leggyengébb elnöke, Jacques Chirac 12 éve után egy új erős ember jutott az Élysée-palotába” – írja a lap. A berlini Tagesspiegel viszont megállapítja: Sarkozy diadala ellenére nyugtalanító jelenség marad sok francia számára.

Jön a parlamenti választás

A brit balközép irányzatú Guardian azt hangsúlyozta, hogy a franciák, 12 évi “sodródás” után egy jobboldali fordulatban látták a megoldást. A The Times a vasárnapi választást “egy nemzedék óta a legfontosabb franciaországi politikai változásnak” nevezte, egyben felszólította a franciákat: támogassák “a thatcherizmus gall változatát”. “Az a Franciaország, amely meg akar szabadulni a 20. század második felében felvett védőöltözéktől, hogy szembenézzen a globalizáció kockázataival és előnyeivel, győzedelmeskedett afelett, amely az állami gyámkodást részesíti előnyben” – vélekedett a szintén balközép madridi El País A jobbközép El Mundo Sarkozy győzelmének okait abban látja, hogy a jobboldal jelöltje rendelkezett a választások megnyeréséhez szükséges “három klasszikus feltétellel”: vezéregyéniség, párttal és konkrét programmal.

A holland baloldali Volksrant Sarkozyt “a polarizált Franciaország elnökének” tekinti, ugyanakkor “elmélyült és fájdalmas önvizsgálatot” ajánl a Szocialista Pártnak, amely sorozatban harmadik választását vesztette el. A brüsszeli La Libre Belgique már arról írt, hogy Sarkozynek és pártjának, az UMP-nek meg kell nyerniük a parlamenti választásokat, különben az elnök programja holt betű marad.

A genfi La Tribune szerint Sarkozy számára a legnagyobb kihívás, hogy úgy szakítson a Jacques Chirac által ráhagyott archaikus Franciaországgal, hogy “semmit se törjön össze”. Az ugyancsak svájci Le Temps úgy véli: Sarkozy győzelme elég nagyarányú ahhoz, hogy nagy és erőteljes léptekkel vigye véghez programját, de ez a győzelem azért annyira nem “szemtelen”, hogy bármit megtehessen.


A La Repubblica című liberális olasz lap szerint Sarkozy megválasztása “a franciák számára a több mint negyedszázada tartó Mitterrand-Chirac korszak végét jelenti, amely túlélő, de már megfáradt szereplői révén meglehetősen elszürkült. Most új nemzedék kerül hatalomra, amely megszabadult a régi klisék béklyójától.”

Népszavazás volt

A bécsi Kurier egy mondatban foglalta össze a vasárnap esti eseményeket: “Sarkozy győzött. A konzervatív jelölt egyértelműen megnyerte a második fordulót. Felgyújtották az első autókat a párizsi külvárosokban”.


Sarkozy: erős, de nyugtalanító 1

Zavargások Franciaországban – KÉPGALÉRIA


A lengyel balközép Gazeta Wyborcza a francia elnökválasztás második fordulóját “Sarkozy-ról szóló népszavazásnak” nevezte. A cseh Lidové Noviny szerint Sarkozy gazdasági programja vonzóbb volt, mint szocialista riválisáé, aki nem kínált igazi megoldásokat és ha az új elnök mozgásba tudja hozni a francia gazdaságot, az egész Európa hasznára válhat.


A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel lap szerint Nicolas Sarkozy “joggal győzött, még akkor is, ha csak jobb jelöltek híján volt a legjobb. A franciák nem akarták, hogy Segolene Royal anyáskodjon fölöttük – írta a lap.

Az orosz Kommerszant szerint Sarkozy megválasztása győzelem azok számára, akik a francia gazdaság liberális reformját szeretnék, ugyanakkor félő, hogy e hosszú ideje halogatott reformok miatt hamarosan sok lesz az elégedetlen ember, amint azok “eddigi kényelmes társadalmi struktúrájukat érintik”.


Aggódnak a törökök


Aggodalmas hangvételű cikkek jelentek meg hétfőn a török sajtóban a Törökország európai uniós tagságát nyíltan ellenző Nicolas Sarkozy francia elnökválasztási győzelmére reagálva.


Sarkozynek és a hozzá hasonlóan gondolkodóknak – akiket Semih Idiz politikai elemző “báránybőrbe bújt, rejtőzködő fasisztáknak” nevez – nehéz lenyelni annak lehetőségét, hogy egy muszlim többségű országnak ugyanolyan jogai lehetnének az unióban, mint Franciaországnak


A Vatan című napilap szerint Sarkozy győzelme fordulópontot jelent Törökország és az EU viszonyában, amely feszültté válhat, és kihathat a török-francia kétoldalú kapcsolatokra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik