Nagyvilág

Visszalépett az iszlámista török elnökjelölt

Abdullah Gül török külügyminiszter hivatalosan is bejelentette vasárnap, hogy visszalép az államfőjelöltségtől és szorgalmazza a közvetlen elnökválasztásra való áttérést, miután pártjának, az iszlám gyökerű, kormányzó Igazság és Fejlődés Pártnak (AKP) a parlamentben aznap másodszor sem sikerült biztosítania az elnökválasztáshoz szükséges létszámot.

Nincs értelme újabb választási fordulót tartani. A parlament zsákutcába jutott. Ilyen helyzetben az lenne a helyes, ha az emberek választanák meg az új elnököt (…) Az értelmetlen választási fordulók megtépázták a parlament tekintélyét” – közölte Gül, aki egyben hivatalosan bejelentette döntését, hogy visszalép az államfőjelöltségtől.

Az alkotmánybíróság keddi döntése értelmében a parlament 550 képviselőjéből legkevesebb 367-nek kell részt vennie a szavazáson ahhoz, hogy a törvényhozás szavazóképes legyen. Elnököt pedig az első két szavazási fordulóban kétharmados többséggel kell választania a parlamentnek. Az ellenzéki képviselők az általuk meghirdetett bojkottnak megfelelően sem az első alkalommal, sem a vasárnap megismételt első fordulóban nem jelentek meg a parlamentben.

Közvetlenül a nép


Miután a kétharmados részvételi “feltételt a parlament nem tudta teljesíteni, a szavazást nem lehet megtartani, és ezért a testület más napirendi pontokra tér át. Az elnökválasztás második fordulóját május 9-én tartjuk” – közölte vasárnap, még Gül hivatalos bejelentése előtt Bülent Arinc parlamenti elnök.
az elnököt” – hangoztatta vasárnap Dengir Mir Mehmet Firat, a kormányzó AKP egyik törvényhozója.


Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök már korábban amellett tört lándzsát, hogy az államfőt a jövőben közvetlenül a nép válassza meg, ehhez azonban alkotmánymódosításra volna szükség. Szombat este egy parlamenti bizottság jóváhagyta a módosítást a közvetlen elnökválasztásról. A javaslat várhatóan már a hét folyamán a törvényhozás egésze elé kerül, s ha megszavazzák, az idén megtartható lenne az első közvetlen elnökválasztás. A kormánypárt törvényhozói már korábban jelezték, hogy ha az alkotmánymódosítást idejében megszavazzák, Törökország egy időben tarthat parlamenti és elnökválasztást.


Tüntetések több városban


Abdullah Gül egyelőre nem kívánta elárulni, hogy indulna-e közvetlen elnökválasztáson, ha megrendeznék. Szerinte erről akkor érdemes beszélni, ha elérkezett az ideje. Az ankarai törvényhozás csütörtökön döntött arról, hogy július 22-re előrehozzák a novemberre esedékes parlamenti választásokat.


Szombaton több mint tízezren tüntettek két nyugat-törökországi városban az iszlamista kormány ellen és az ország világi jellegének megőrzéséért. Korábban már számos hasonló tüntetés volt az ország különböző városaiban, köztük a főváros Ankarában, illetve a legnagyobb városban, Isztambulban, ahol a demonstrálók száma elérte az egymilliót is. A szombati események színhelye Canakkale és Manisa volt, mindkettő közel az Égei-tenger partjához.


A tüntetéseket Gül államfői jelölése váltotta ki. Az ellenzék túlságosan iszlámbarátnak tartja a külügyminisztert, aki tárcát viselt Necmettin Erbakan vallásos alapokon álló kormányában az 1990-es években is, felesége pedig csakis iszlám fejkendőben jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik