Nagyvilág

Hajnalban fémkoporsóba temették Kádárt

Szombat hajnalban fémkoporsóba helyezték Kádár János hamvait és helyreállították sírját. A kommunista párt továbbra is újratemetné a volt politikust.

Szombaton kora reggelre helyreállították Kádár János síremlékét – tájékoztatta Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója az MTI-t.


Letisztított síremlék


Elmondta: mivel a rendőrség nem tartott igényt tovább az általuk kihantolt csontokra, azokat visszahelyezhették a sírba. Kádár János maradványait egy új fémkoporsóban helyezték el. A gránittömböt letisztították, a feliratot újraaranyozták, és helyreállították a síremléket. Simóka Kálmánné a hajnali időpontot azzal indokolta, hogy a szombat reggel hét órai nyitásra szerettek volna elkészülni a munkálatokkal, mert a sírkertet hétvégén sokan látogatják.

“Az volt a célunk, hogy minél gyorsabban megszüntessük ezt a kegyeletsértő állapotot” – hangsúlyozta, majd kiemelte: szó sincs újratemetésről. Tájékoztatása szerint hajnalban ott volt a síremléknél Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes is, akinek beszámolt a helyreállítás menetéről és költségeiről.

Elvitték a koponyát

A Fiumei úti sírkertben szerdán délelőtt fedezték fel, hogy ismeretlenek feldúlták a néhai pártvezető síremlékét, a sírt felfeszítették és abból több csontot, valamint a koponyát elvitték. Ugyancsak eltűnt a sírból az az urna, amely Kádár János feleségének a hamvait tartalmazta. A rendőrség, amely rongálás miatt indított eljárást, pénteken kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnökségének közleménye szerint a sír helyreállításának módjáról és időpontjáról nyilvánvalóan politikai döntés született. Ez azt mutatja, hogy a szocialisták és a liberálisok még mindig, 18 évvel halála után is, rettegnek Kádár Jánostól – hangsúlyozta a Munkáspárt közleménye. “A döntés embertelen és tisztességtelen, azt jelzi, hogy a szocialisták és a liberálisok uralma alatt a gátlástalanság, a gyengébb legázolása, az emberek hivatásszerű félrevezetése hivatalos politika lett. Ennek a kormánynak pedig mennie kell!” – zárul a közlemény.

A Magyar Kommunista Munkáspárt szombat délelőttre megemlékezést szervezett Kádár János sírjához. Korábban levélben jelezték Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Demszky Gábor főpolgármesternek, hogy szeretnék újratemetni a néhai főtitkárt, mert úgy vélik: arra csak a pártnak van erkölcsi és politikai alapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik