Nagyvilág

Tovább nőtt a különbség Sarkozy javára

A konzervatív Nicolas Sarkozy támogatottsága tovább nőtt a francia elnökválasztás második fordulója előtt két nappal, a szocialista Segolene Royalé pedig csökkent közvélemény-kutatások szerint.

A TNS-Sofres közvélemény-kutató intézet által csütörtökön, a két jelölt tévévitája után a RTL, az LCI és a Le Figaro számára elvégzett telefonos reprezentatív felmérés szerint a választók 54,5 százaléka (+2,5 százalék) adná voksát a jobboldal jelöltjére, a szocialista jelöltet a megkérdezettek 45,5 százalék (-2,5 százalék) támogatná. A megkérdezett 1000 fő 18 százalékának (+1 százalék) nem volt véleménye. A megkérdezettek 84 százaléka (+2) biztos volt a döntésében, míg 14 százalék (-2) azt közölte, hogy vasárnapig még változtathat szándékán.

Azok közül, akik az első fordulóban a centrista Francois Bayrou-ra szavaztak, a második fordulóban 40 százalék (+8 százalék) támogatná Sarkozyt és 35 százalék (-6) Royalt, 25 százaléknak (-2) nem volt véleménye. Az első fordulóban a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pent támogatók közül vasárnap 61 százalék (+1) szavazna a konzervatív , 12 százalék (-7) pedig a szocialista jelöltre, 27 százalékuknak (+6) nem volt véleménye.


Tovább nőtt a különbség Sarkozy javára 1

A jobboldali politikus több szavazatot szerzett (MTI/EPA)



A Le Parisien című napilap és a i-Télé hírtelevízió számára a CSA-Cisco által elvégzett csütörtöki felmérés szerint Sarkozyt a szavazók 53, Royalt pedig 47 százaléka támogatná. A CSA által áprilisi közvélemény-kutatása szerint még a megkérdezett 52 százaléka szándékozott a Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltjére, 48 százalékuk pedig a Szocialista Pártéra szavazni.

Nicolas Sarkozy kampányzáró választási gyűlésén, a dél-franciaországi Montpellier-ben ismét ellenezte Törökország európai uniós tagságát, mondván, hogy Ankarának “nem az Európai Unióban, hanem egy Földközi-tengeri Unióban van a helye”.


A szerdai tévévitában Segolene Royal Törökország uniós tagságának kérdése kapcsán azt hangsúlyozta, hogy “nem lenne helyes becsapni az ajtót egy ilyen nagy ország előtt”, míg Nicolas Sarkozy az unió “korlátlan bővítése” ellen foglalt állást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik