Nagyvilág

Olmert a tüntetések ellenére sem mond le

A távozását követelő tüntetések ellenére az izraeli miniszterelnöknek nem áll szándékában lemondani tisztségéről – jelentette be szóvivője, Miri Eiszin pénteken.

„A miniszterelnöknek nem áll szándékában lemondani, ezek csak spekulációk – mondta a szóvivő. – A miniszterelnök figyelemmel kíséri mindazt, ami történik, és próbál úgy cselekedni, hogy az a lehető legjobban szolgálja Izrael állam érdekeit.”


Ellenzéki és a kormányon belülről származó kezdeti követelések után Tel-Avivban csütörtökön tömegtüntetésen követelték – a rendőrség, illetve a szervezők adatai szerint mintegy 150-200 ezren – Ehud Olmert és védelmi minisztere, Amír Perec lemondását a tavaly nyári libanoni háborúban elkövetett hibák miatt.


Izraelben egy szerdán közölt felmérés szerint az emberek 65 százaléka szeretné, hogy Olmert távozzon tisztségéből, miután egy kormánybizottság a héten közölt előzetes jelentésében kimondta: a miniszterelnök és kormánya hibázott a libanoni hadműveletek megindításakor és levezénylésekor. Az izraeliek többsége előrehozott választásokat szeretne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik