Nagyvilág

Vasárnapra halasztották a törökországi elnökválasztást

Miután az alkotmánybíróság érvénytelenítette a török elnökválasztás elő két fordulóját – távolabbra tolva ezzel az iszlamista kormánypárt jelöltjének megválasztásához elegendő egyszerű többséget igénylő harmadik fordulót, vasárnapra tűzték ki a megismételt voksolást.

Vasárnapra halasztotta el a törökországi elnökválasztást a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) – közölte a párt egyik szóvivője. A parlamenti képviselőknek az AKP korábbi javaslata szerint csütörtökön kellett volna szavaznia a választás megismételt első fordulójában az államfőjelöltről, aki jelenleg az iszlamista gyökerű kormánypárt által javasolt Abdullah Gül külügyminiszter.

A következő fordulót szerdai értesülések szerint a jövő héten tartanák meg, május 12-én. Ha az sem vezetne eredményre, akkor május 15-én folytatódna a szavazás. Az első két fordulóban kétharmados többség kell az elnök megválasztásához, azután már elegendő az egyszerű többség megszerzése.

Az alkotmánybíróság kedden érvénytelenítette az elnökválasztás eredménytelenül zárult első fordulóját, helyt adva az ellenzék panaszának, miszerint szavazáskor legalább 367 parlamenti képviselőnek kell az ülésteremben tartózkodnia, de csak 361 képviselő volt jelen. A taláros testületben a világi politikai berendezkedés hívei vannak többségben, akiket – a hadsereghez hasonlóan – nyugtalanítanak a kormánypárt iszlamista gyökerei. Az alkotmánybíróság döntése a demokráciára leadott lövés” – mondta Recep Tayyip Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) frakcióülésén, amelyet a televízió is közvetített. Hozzátette ugyanakkor, hogy “tiszteletben tartja” az alkotmánybíróság döntését, amely egyébként sem fellebbezhető meg.

Erdogan kormányfő előző nap közölte: kérni fogja a parlamentet, hogy június 24-re és július 1-re tűzze ki az előre hozott parlamenti választásokat. A miniszterelnök alkotmánymódosítást szorgalmazott, amelynek értelmében nem a parlament, hanem a nép választaná meg az államfőt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik