Nagyvilág

Olmertnek távoznia kell

Izraelben a kormányzó Kadima párt parlamenti csoportjának vezetője szerint a tavalyi libanoni háborúban elkövetett hibák miatt elveszítette az ország bizalmát Ehud Olmert kormányfő, és ezért távoznia kell tisztségéből.

Avigdor Jicháki az izraeli rádióban hangoztatta: egy vezető akkor irányíthatja a közéletet, ha ahhoz meg van elsősorban a törvényes joga, és meg van iránta a bizalom. A miniszterelnöknek ennek megfelelően felelősen kell döntenie, és le kell mondania, hogy a Kadima vezetésével új koalíció jöjjön létre.


Már kedden szaporodtak a felszólítások a miniszterelnök távozására azokat a heves bírálatokat követően, amelyeket a tavaly nyári libanoni háború hibáival foglalkozó bizottság fogalmazott meg. Az Ehud Olmert izraeli miniszterelnök Kadima pártját képviselő kneszet-tagok többsége amellett foglalt állást, hogy a kormányfő mondjon le. “A Kadima képviselői között többségben vannak azok, akik támogatják a lemondást szorgalmazó felhívásokat” – mondta a név nélkül nyilatkozó illetékes.


Izraelben az emberek többsége kívánja Olmert távozását tisztségéből azt követően, hogy az Élijahu Vinograd nyugalmazott bíró vezette kormánybizottság egy előzetes jelentésében kimondta: a miniszterelnök és kormánya hibázott a libanoni hadműveletek megindításakor és levezénylésekor.


A szerdán közölt felmérés szerint az izraeliek 65 százaléka szeretné Olmert lemondását, tíz százaléknyian ellenzik, míg további 25 százaléknyian azt szeretnék, ha erre csak a végleges jelentés nyilvánosságra hozatala után kerülne sor.


Az emberek 51 százaléka előrehozott választásokat akar, 23 százaléka azt kívánja, hogy a jelenlegi törvényhozás maradjon Olmert és Amír Perec védelmi miniszter távozását követően, akit ugyancsak éles bírálat ért a jelentésben. Az izraeliek 14 százaléka viszont úgy vélekedett a közvélemény-kutatás szerint úgy, hogy mindkét vezető őrizze meg tisztségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik