Nagyvilág

A nemzetközi közösség beavatkozását kéri az ukrán kormányfő

Közvetítésre kérte a nemzetközi közösséget az ukrán belpolitikai válság megoldásában Viktor Janukovics miniszterelnök, miután az államfő már a második alkotmánybírót mentette fel tisztségéből.

Szjuzanna Sztanyik bíró felmentése az anarchia és a káosz útjára vezeti az országot – hangsúlyozta Janukovics kormányfő, Olekszandr Moroz parlamenti elnök és Petro Szimonenko, az Ukrajnai Kommunista Párt vezetője közös közleményében, amely szerdán jelent meg a Korreszpondent című hetilapban.

Az oroszbarát tábort vezető miniszterelnök szocialista és kommunista szövetségeseivel “az alkotmánnyal szembeni lázadásnak” minősítette az elnöki döntést, amelynek célja “az alkotmánybíróság munkájának megbénítása”. Az Interfax-Ukraina hírügynökség által is közölt felhívásukban közvetítésre és annak megakadályozására kérték a nemzetközi közösséget, hogy Ukrajna visszatérjen a tekintélyuralmi rendszerhez.


A Nyugat-barát Viktor Juscsenko a hetek óta tartó hatalmi harc újabb állomásaként kedden mentette fel tisztségéből Sztanyikot, a ukrán elnök hivatalos honlapján szereplő közlemény szerint “hivatali esküjének megszegése” miatt. Előző nap hasonló indokkal menesztette az alkotmánybíróság egy másik tagját is, Valerij Psenicsnyijt.

Az elnöki rendeletek alkotmányos normakontrollját végző bírói grémium kulcsszerepet játszik a belpolitikai válság rendezésében. A Nyugat-barát államfő április 2-án feloszlatta a törvényhozást és előre hozott választásokat írt ki május 27-re, majd ezt a rendeletét visszavonva egy újabb dekrétummal június 24-re írta ki az előre hozott választásokat. Az államfő riválisát, az oroszbarát kormányfőt támogató parlamenti többség képviselői mindkét rendelet miatt az alkotmánybírósághoz fordultak, amely még nem hozta meg döntését. Ukrán szakértők szerint Juscsenko azokat a bírókat vonta ki a döntéshozatalból, akik nem voltak hozzá lojálisak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik