Nagyvilág

Erdogan június végére tűzné ki a választásokat

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden közölte: kérni fogja a parlamentet, hogy június 24-re és július 1-jére tűzze ki az előrehozott parlamenti választásokat.

Erdogan alkotmánymódosítást szorgalmazott, amelynek értelmében nem a parlament, hanem a nép választaná meg az államfőt. „Azonnal kérni fogjuk a parlamentet, hogy holnap (szerda) reggel döntsön a parlamenti választásokról” – mondta a kormányfő sajtótájékoztatóján, miután találkozott pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vezetőivel.


„A választásokat szerintünk legkorábban június 24-én és július 1-jén kellene megtartani” – tette hozzá Erdogan. Törökországban elvben november 4-én és 11-én tartanák a soron következő parlamenti választásokat.


A televízióban közvetített sajtóértekezletén a kormányfő hangsúlyozta: pártja azt akarja, hogy a török nép, és ne a parlament válassza meg az ország elnökét. Hozzátette: a párt azt szeretné, hogy a parlamenti képviselők mandátuma a jelenlegi öt évről négyre csökkenjen.


A török alkotmánybíróság kedden érvénytelenítette az elnökválasztás eredménytelenül zárult első fordulóját, de a kormánypárt jelezte, hogy ismét Abdullah Gül külügyminisztert javasolja államfőnek. Török televíziók viszont úgy értesültek, hogy az iszlamista gyökerű AKP azt javasolja majd a parlamentnek, hogy csütörtökön tartsák meg az elnökválasztás megismételt első fordulóját. A CNN-Türk és az NTV szerint Recep Tayyip Erdogan és Abdullah Gül azt is kérik majd, hogy a második forduló május 7-én, a harmadik május 11-én, a negyedik pedig május 15-én legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik