Nagyvilág

Castro ellenséget lát a bioüzemenyagban

Energetikai forradalmat sürgetett május 1-je előestéjén megjelent írásában Fidel Castro kubai elnök, de arra nem tért ki, hogy megjelenik-e a nyilvánosság előtt kedden a munka ünnepe alkalmából.

A kilenc hónapja lábadozó kubai vezető negyedik cikkében visszatér két korábbi írásának témájára, nevezetesen a szója- vagy kukoricaalapú bioüzemanyagok előállításának elutasítására. „A(z amerikai) birodalom parancsba adta a világnak a bioüzemanyagok gyártását, hogy felszabadítsák az Egyesült Államokat, a világ egyik legnagyobb energiafogyasztóját a szénhidrogénektől való minden külső függéstől” – írta a kubai elnök Brazíliának és az Egyesült Államoknak az alternatív üzemanyagok gyártásával kapcsolatos megállapodására utalva.

„Május elseje megfelelő nap ahhoz, hogy ezeket a gondolatokat a világ dolgozóinak és népeinek a tudomására hozzák” – zárja írását a kubai vezető. Castro, aki július végén súlyos bélműtéten esett át, nem teszt említést egészségi állapotáról. A szigetországban, ahol július 31-tól Raúl Castro látja el átmenetileg az államfői teendőket, hatalmas megmozdulást szerveztek május 1-re hat-hétmillió lakos részvételével. Castro nem utalt rá, hogy jelen lesz-e a havannai Forradalom téren tartandó felvonuláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik