Nagyvilág

Barroso: Oroszország nem fúrhatja meg a rakétapajzsot

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke vasárnap úgy vélte, hogy Oroszország nem vétózhatja meg az amerikai rakétavédelmi pajzs tervezett európai telepítését.

Az EU-bizottság elnöke erről azután beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten a nemzethez intézett utolsó éves üzenetében meghirdette az európai hagyományos fegyverzetekre vonatkozó szerződés (CFE) teljesítésének befagyasztását.

“Úgy gondoljuk, nagyon kiábrándító volt az a bejelentés, hogy felfüggesztik Oroszország részvételét a CFE-szerződésben” – mondta Barroso a CNN amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában.
Az Európai Bizottság elnöke az interjúban úgy ítélte meg, hogy a rakétavédelmi rendszerek európai országokba való telepítésére vonatkozó döntést nem Oroszországnak kell meghoznia.

“Nem fogadhatjuk el, hogy egy harmadik országnak ilyen vétójoga legyen azzal kapcsolatban, mit tegyen egy szuverén állam” – szögezte le. – “Az Európai Unió minden szuverén tagállamának joga van másokkal együtt biztonsági intézkedéseket hoznia” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok az iráni és észak-koreai rakétafenyegetettséggel szemben rakétapajzsot szándékozik létesíteni Közép-Európában: az elfogó rakétákat Lengyelországba, a radarállomást pedig Csehországba telepítenék. Oroszország hevesen ellenzi a tervet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik