Nagyvilág

Merényletben megsebesült a pakisztáni belügyminiszter

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szombaton egy pakisztáni vidéki városban rendezett politikai gyűlésen. A merényletben legalább huszonnyolc személy meghalt, és megsebesült az ország belügyminisztere.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a detonáció akkor történt, amikor Aftab Ahmed Hán Serpao miniszter éppen befejezte a beszédét a Pesavartól 20-30 kilométernyire lévő Csárszaddában rendezett gyűlésen. A politikust a közeli Pesavar kórházába szállították, állítólag csak kisebb sérüléseket szenvedett, állapota stabil.


A pakisztáni televízió képeket mutatott a láthatóan sokkos állapotban lévő, de teljesen tudatánál lévő miniszterről, aki saját lábán hagyta el a nagygyűlés helyszínét. A belügyminisztérium szóvivője a felvételeket mintegy alátámasztva úgy nyilatkozott, hogy a miniszter jól van. A külügyminisztérium egyik szóvivője pedig közölte, hogy Serpao telefonon már beszélt hozzátartozóival.


A pakiztáni elnök éles szavakkal ítélte el a merényletet. Pervez Musafrraf szerint az akciót terroristák követték el, akiknek az a céljuk, hogy alááássák az ország biztonságát. A robbantásban – a halálos áldozatokon túl – legkevesebb 50 ember sérült meg, közülük tíznek az állapota válságos. A sérültek között van a belügyminiszter fia és néhány parlamenti képviselő, illetve biztonsági tiszt.


Az emelvényhez közeledő merénylőnek nem sikerült a miniszter közvetlen közelébe férkőznie, mert a biztonsági őrök útját állták. A támadó néhány másodperccel később hozta működésbe a pokolgépet – közölte a pakisztáni titkosszolgálat tisztviselője. Hozzátette, hogy megtalálták az öngyilkos merénylő fejét, de kilétéről nem tudott bővebben nyilatkozni. A tartományi rendőrfőnök nem zárta ki, hogy az elkövető a szomszédos Afganisztánból érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik