Nagyvilág

Castro május 1-jén visszaveszi Kuba irányítását?

Fidel Castro egészségi állapota gyorsan javul, és lehetséges, hogy a kubai állam vezetője részt vesz Havannában a május elsejei tömegdemonstráción, de ez orvosainak a tanácsától függ - közölte szombaton José Luis Rodríguez, a szigetország gazdasági minisztere.

George Bush elnök szombaton egy floridai beszédében ismét élesen támadta a havannai kommunista kormány “kegyetlen diktatúráját”, egyben annak a véleményének adott hangot, hogy a szigetországban hamarosan megkezdődnek a demokratikus átalakítási folyamatok.


José Luis Rodríguez, a kubai gazdasági miniszter kijelentette, hogy mindenki tudja: Fidel Castro részt vesz az országot érintő legfontosabb döntések meghozatalában. Nemrégiben látogatókat is fogadott, de az, hogy részt vehessen a május elsejei tömeggyűlésen, orvosai utasításaitól függ.


A kubai hatóságok május elsejére legkevesebb 6 millió embert mozgósítanak, és a rendezvénysorozat a havannai Forradalom terén rendezendő nagygyűlésben csúcsosodik ki. Castro hatalomra kerülése óta mindössze kétszer – 1959-ben és 1963-ban – maradt távol a május elsejei havannai nagygyűlésről, mindkét alkalommal külföldön tartózkodott.


A Castrót politikai példaképeként emlegető Evo Morales bolíviai elnök szombaton úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a kubai elnök május elsejei felvonulás alkalmából visszaveszi a szigetország irányítását, amit a nyáron végrehajtott műtétje előtt átmenetileg öccsére, Raúlra ruházott át.


Bush elnök szombaton a floridai Miami Dade College végzős hallgatói, köztük kubai bevándorlók, illetve gyerekeik előtt mondott beszédében kijelentette: nagyon sok kubai egy jobb életről álmodik, de álmaikat a kegyetlen diktatúra egy sötét és hitelét vesztett ideológia nevében elfojtja. Közeleg azonban a nap, amely ismét a szabadság fényével ragyogja be a szigetországot – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik