Nagyvilág

Drámai a helyzet Észtországban

Kilencvenhat személy sérült meg, és hatszáz embert vett őrizetbe az észt rendőrség szombatra virradó éjjel a Tallinn utcáira vonuló tüntetők közül, akik egy szovjet háborús emlékmű áthelyezése ellen tiltakozva csaptak össze a rendfenntartókkal.

A helyzet hajnali 2 órára normalizálódott, miután a rendőrök szétoszlatták a zömmel tizenéves fiatalokból álló tömeget. A tüntetők mintegy 50 üzletet rongáltak meg és fosztottak ki az észt fővárosban – közölte a rendőrség szóvivője. Már vidéken is tüntetnek.

Egy orosz állampolgár meghalt

Az utcai zavargásokban még pénteken életét vesztette egy fiatalember, aki a moszkvai külügyminisztérium szombati közleménye szerint orosz állampolgár volt, és Észtországban élt. Az oroszok felszólították az észt hatóságokat, hogy haladéktalanul közöljék a haláleset körülményeit, az áldozat személyazonosságát, vizsgálják ki az esetet, és állítsák bíróság elé a felelősöket. Moszkva az észt rendőrség által alkalmazott “túlzott mértékű erőt” tette felelőssé azért, hogy polgári személyek tucatjai szenvedtek sérülést a demonstrációk során.

Heves vita kialakulóban

Az észt külügyminisztérium éles hangon reagált a moszkvai külügyminisztérium vádló hangú közleményére. A tallinni válasznyilatkozat szerint Moszkva fokozni akarja az észtországi feszültségeket alaptalan vádaskodásával. A minisztérium elismeri a dokumentumban, hogy a halálos áldozat orosz állampolgár volt, de leszögezi, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a fiatalember halálának semmi köze a közrendet fenntartó észt rendőrség fellépéséhez, “két magánszemély konfliktusának következménye”.

Elkezdődtek a feltárások

Közben az észt védelmi minisztérium bejelentette, hogy megkezdték a szóban forgó szovjet háborús emlékműhöz tartozó sírkert katonasírjainak feltárását, hogy a bennük talált földi maradványokat a kormány terveinek megfelelően átszállítsák a belvároson kívül eső katonai temetőbe. A bejelentés újabb zavargásokat idézhet elő a balti állam orosz ajkú lakossága körében, amelynek egyes csoportjai fogadkoztak korábban, hogy minden eszközzel megvédik az emlékművet és a katonasírokat az áttelepítéstől.

Az észt hatóságok közlése szerint az ország hivatalos internetes honlapjait ismétlődő elektronikus támadások érték, ezért letiltották azok külföldről való hozzáférhetőségét. A tallinni rádióban elhangzott, hogy hackerek feltörték a kormányzó Reform Párt hivatalos honlapját, és Andrus Ansip miniszterelnök nevében hamisított bocsánatkérést helyeztek el rajta.

Putyin nyugtalan

Vlagyimir Putyin orosz elnök “erős nyugtalanságát” fejezte ki a tallinni szovjet emlékmű áthelyezésével kapcsolatban kirobbant észtországi zavargások miatt az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország kancellárjának. Angela Merkel telefonbeszélgetést folytatott szombaton az észtországi válságról Putyinnal és Andrus Ansip észt kormányfővel. Mindkét beszélgetésben megfontoltságot, önuralmat kért a felektől, hogy elkerülhető legyen a helyzet további elmérgesedése. Közvetlen észt-orosz tárgyalásokat javasolt, különösen a parlamentek szintjén – közölte Ulrich Wilhelm kormányszóvivő.

Az ellenzék szerint a kormány leszerepelt

Edgar Savisaar, a mérsékelten baloldali észt Centrumpárt – az ellenzék legnagyobb pártja – elnöke (egyben Tallinn polgármestere) internetes naplójában élesen bírálta szombaton az Ansip-kormányt, annak hibás intézkedéseire vezetve vissza az erőszak kitörését. Savisaar – mint kifejtette blogjában – attól tart, hogy az egész ügy végzetes csapást mért az észtországi oroszok “amúgy is vontatottan haladó integrációjára”.

A Bronzkatonának nevezett emlékművet pénteken hajnalban távolították el Tallinn központjából, és szállították át a centrumon kívül eső katonai temetőbe. A nácik ellen harcoló szovjet katonákra emlékeztető szobrot még 1947-ben emelték, de sok észt a súlyos következményekkel járó, több évtizedes szovjet megszállás jelképét látja benne. Az orosz ajkú lakosság a világháborúban elesett szovjet katonák emlékének meggyalázásaként értelmezi az áthelyezést, ezért rendez ellene tüntetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik