Nagyvilág

Bayrou és Royal a politikai összecsapások befejezését szeretné

A francia elnökválasztás első fordulójában harmadik helyén végzett Francois Bayrou centrista és a második fordulóba bejutott szocialista jelölt, Ségolene Royal szombati tévévitáján a politikai "blokkok" közti összecsapás befejezésére szólított fel, de nem kötöttek választási szövetséget.

Először fordult elő, hogy a francia államfőválasztás végső párharcából kiesett harmadik helyezett a két forduló között televíziós vitán vett részt. Ennek oka, hogy az elnökválasztás végső kimenetelét várhatóan annak a 6,8 millió centrista szavazónak a döntése határozza meg, akik az első fordulóban az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) jelöltjére adták voksukat. Ez 18,54 százalékot jelentett Bayrounak.

Az első fordulóban 25,8 százalékkal, a 31 százalékot kapott Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt mögött második helyen végzett szocialista jelölt azért kezdeményezett – saját szavai szerint nem vitát, hanem – párbeszédet centrista vetélytársával, hogy egyértelművé váljanak a közös gondolatok és hogy egy “darabon közös utat” tegyenek meg.

A BMF-TV nevű hírtévén egy párizsi szállodából élőben közvetített nyolcvan perces beszélgetésen a két politikus között elsősorban gazdasági kérdésekben merültek fel véleménykülönbségek. Bayrou az állami beavatkozás rendszerességének igényével és 62 milliárd euró szétosztásának ígéretével vádolta a szocialista jelöltet programja alapján. Szerinte Franciaországot “pénzosztás helyett” versenyképesebbé kell tenni. Royal visszautasította, hogy programja etatista lenne, s úgy vélte, hogy az általa javasolt állami kiadások több bevételt hoznának, mint amennyibe kerülnek.

A centrista jelölt a vita elején kijelentette: nem kíván szövetséget kötni Royallal, mert azzal “megtörné azt a lendületet és függetlenséget”, amely kialakult körülötte a múlt vasárnapi első forduló óta. Bayrou sem a koalíciós társ, Nicolas Sarkozy konzervatív, sem Ségolene Royal szocialista jelölt támogatására nem szólította fel szavazótáborát, ugyanakkor az UDF 29 fős parlamenti frakciójának megközelítőleg húsz képviselője már jelezte: Sarkozyre szavaznak a második fordulóban.

A szocialista és a centrista politikus egyetértett abban, hogy a “blokk blokk ellen” politizálásnak véget kell vetni, mert a fontos kérdésekben, mint például a külvárosok helyzete, így képtelenség előre lépni. Bayrou szerint jelenleg három nagy erő határozza meg a francia politikát: a jobboldal, a baloldal és a közép egy új generációhoz tartozó vezetőkkel, akiknek “jogukban áll megmozgatni a dolgokat”.

A tv-vita megszervezését először a regionális újságírók szakszervezete, majd a Canal Plus kereskedelmi televízió technikai okokra hivatkozva a hét folyamán lemondta. Ennek hátterében mindkét résztvevő a konzervatív jelöltet látta, nyomásgyakorlást sejtve mögötte. Sarkozy ezt tagadta, és hazugsággal vádolta meg vetélytársait. Televíziós vitára nem, de négyszemközti találkozóra nyitottnak mondta meg magát Bayrouval.

A feltehetően mindent eldöntő Royal-Sarkozy kétórás televíziós vitára a France 2 közszolgálati és a TF1 kereskedelmi televízió szervezésében május 2-án este 9 órakor kerül sor.

Royalnak a centrista választók legalább kétharmadának szavazatára szüksége lenne Sarkozy legyőzéséhez, akit valamennyi közvélemény-kutatás esélyesebbnek tart az államfői poszt elnyerésére.

A felmérések azt mutatják, hogy Francois Bayrou szavazóinak 35 százaléka kívánja a szocialista jelöltre adni a voksát a második fordulóban, míg 30 százalékuk a konzervatív jelöltre fog voksolni. A többi centrista szavazó még bizonytalan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik