Nagyvilág

Putyin kölcsönös megsemmisítésről beszél

Az amerikai rakétavédelmi pajzs elemeinek tervezett európai telepítése "megsokszorozza a kölcsönös megsemmisítés kockázatát" - jelentette ki az orosz elnök pénteken.

“Megsokszorozódik az egymásnak való károkozás, sőt talán a kölcsönös megsemmisítés fenyegetése” – vélte Vlagyimir Putyin, miután cseh kollégájával, Václav Klausszal tárgyalt a Kremlben. Szavai szerint az orosz fél nem érti, mi indokolhat egy ilyen „agresszív lépést”. Az orosz elnök „nevetségesnek” nevezte a rakétavédelmi pajzs egyes elemeinek közép-európai országokba telepítését indokló amerikai érvet, amely szerint a rendszer iráni, észak-koreai rakéták elleni védelmet szolgálna.Hiszen sem Iránnak, sem Észak-Koreának nincsenek olyan rakétái, amelyek ellen e védelemre szükség lenne – mondta.

“Ez nem pusztán védelmi rendszer, hanem az amerikai (globális) atomarzenál része, és látni kell, hogy sarkalatos módon megváltoztatja a katonai biztonsági helyzetet Európában” – hangsúlyozta az orosz államfő az Interfax hírügynökség szerint. “A történelemben először jelennének meg az európai kontinensen az amerikai hadászati nukleáris gépezet rendszerei” – jegyezte meg Putyin.


“Számunkra ez ugyanannyi, mint a Pershing-rakéták telepítése volt, a fenyegetés teljesen ugyanolyan” – utalt az orosz elnök azokra a közepes hatótávolságú rakétákra, amelyeket az Egyesült Államok az 1980-as évtized elején telepített Nyugat-Európában, a Szovjetunió által rendszerbe állított SS-20-asok ellensúlyozására. “Ezek a rendszerek ellenőriznék az orosz területet az Urálig, ha nem tennénk válaszintézkedéseket, de fogunk tenni” – figyelmeztette Putyin cseh kollégáját.


Oroszország ellenzi az Egyesült Államoknak azt a tervét, hogy radarállomást telepítsen Csehországban és elhárítórakétákat Lengyelországban rakétavédelmi rendszerének részeként. A találkozón Putyin elmondta: Oroszország nem csupán elítéli Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállását, hanem erkölcsi felelősséget is érez a történtekért. „Cseh barátaink a jelek szerint látják, hogy álláspontunk tisztességes. Hálásak vagyunk ezért, és úgy gondoljuk, hogy a múltnak nem szabad ellehetetlenítenie a jövőt” – jelentette ki az orosz elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik