Külföld

Legális lett az abortusz Mexikóvárosban

admin
admin

2007. 04. 25. 08:52

Törvényesítette kedden Mexikó fővárosa a művi terhességmegszakítást, dacolva a katolikus egyházzal, amely élénken helyteleníti a lépést.

A mexikóvárosi közgyűlés 46-19 arányban fogadta el a baloldal által kezdeményezett törvénymódosítást, lehetővé téve a nőknek a terhesség megszakítását az első három hónapban akkor is, ha az anya egészsége nincs veszélyben. Az eddigi szabályozás szerint csak három esetben volt engedélyezett a beavatkozás: ha a nem kívánt terhesség nemi erőszak következménye, a magzat előrelátható súlyos születési rendellenessége esetén, valamint ha az anya élete volt veszélyben.


A módosítás azután lép életbe, hogy Mexikóváros – baloldali – főpolgármestere azt ellátja kézjegyével. Az ellenzők máris közölték: a legfelsőbb bíróságon támadják meg a jogszabályt.


A szavazást megelőző országos méretű vita megosztotta Mexikót. XVI. Benedek pápa múlt heti levelében az előterjesztéssel való szembenállásra sürgette a közép-amerikai ország püspökeit. Egyházi vezetők kiátkozással fenyegették meg az abortusztilalom feloldását megszavazó balos mexikóvárosi képviselőket, akiknek többsége a Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) politikusa.


Egész Latin-Amerikában – ahol a katolikus egyháznak erős a befolyása – Guyanát és az Egyesült Államok teljes önkormányzattal rendelkező társult államát, Puerto Ricót leszámítva csak Kubában engedélyezett a művi vetélés a nő szabad elhatározása alapján.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.