Nagyvilág

Fejkendő-tilalom egyes holland iskolákban

Engedélyezik Hollandiában öt protestáns iskolának, hogy megtiltsa a muzulmán fejkendők és más vallási jelképek viselését - jelentette a holland sajtó szerdán.

Hollandiában a vezetés alapállása szerint nem engedélyeznek hasonló tilalmakat, de ezeket az iskolákat a kulturális identitás megőrzésére törekvő intézeteknek is tekintik, így kivételt tesznek – idézték helyi sajtóhírek az egyenlő elbánásért felelős bizottság egyik szóvivőjét. Az ország keleti részében, Apeldoorn közelében fekvő protestáns iskolákba ezzel együtt számos muszlim gyermek jár.

Biztonsági okokra hivatkozva Hollandiában a kormány tavaly úgy döntött, hogy nyilvános helyeken nem teszi lehetővé az arc eltakarását, de ez a határozat még nem lépett életbe. Számos bírálat érte ugyanis amiatt, hogy ismét kiválthatja a milliós lélekszámot kitevő muzulmánok nemtetszését, és fokozhatja a feszültséget a bevándorló lakosság és a tősgyökeres helyiek között.

Hollandia a múlt évszázadban még a világ egyik legtoleránsabb országának számított a bevándorlókkal szemben. Az évtized elején ugyanakkor felbukkant a bevándorlásellenes, populista érvrendszer a politikai életben. Több, a korábbinál szigorúbb bevándorláspolitikai szabály is született, ezek azonban fokozatosan megosztották a koalíciót is, és idővel a kormányon belüli szakadáshoz vezettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik