Nagyvilág

Egy moszkvai lap túl gyorsnak tartja Jelcin temetését

Bár orosz ortodox gyakorlatnak megfelel, hogy Borisz Jelcint az elhunytát követő harmadik napon temetik el, nem kap akkora tiszteletet, mint más nagy formátumú államférfiak - vélte a The Moscow Times szerdai számában.

Az egyszerű emberek elég későn értesülhettek arról, hogy a Megváltó Krisztus székesegyházban kedd délutántól szerda délig leróhatják kegyeletüket Jelcin ravatalánál – írta az angol nyelvű orosz lap, rámutatva, hogy ezt a búcsúlehetőséget csak órákkal a katedrális kapuinak megnyitása előtt jelentették be, és a keddi lapokban még nem szerepelhetett.

A Kreml egynapos nemzeti gyászt jelentett be, szerdára. Vlagyimir Putyin elnök elhalasztotta a nemzethez szóló éves üzenetét, de csak egy nappal, csütörtökre – fejtegette a liberális moszkvai lap, amely szerint Jelcin többet érdemel.

Jelcinnek minden hibája ellenére sikerült intézményesítenie a demokratikus jogokat, amelyeket Oroszország ma élvez, még ha sokat meg is nyirbáltak, amióta távozott hivatalából. Bár a változások fájdalmasak voltak és sok egyszerű ember neheztel rá emiatt, Oroszország most kétségkívül élvezi e reformok gyümölcseit – érvelt a The Moscow Times.


Még szerdán is búcsúztatták


Hosszú sorban áramlottak még szerda délelőtt is a búcsúzók Borisz Jelcin ravatalához a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházba, míg az orosz alsóház kommunista képviselői megtagadták a kegyeletadást az elhunyt orosz elnöknek. Kedd délutántól több mint húszezren rótták le kegyeletüket a ravatalnál, Jelcin orosz zászlóval félig takart, nyitott koporsója előtt.


Egy moszkvai lap túl gyorsnak tartja Jelcin temetését 1

Ezrek búcsúztatták Jelcint Moszkvában (Fotó: MTI/EPA)


Szerdán előbb a külföldi hivatalos küldöttségek búcsúzhatnak Jelcintől. Vlagyimir Putyin elnök, valamint a külföldi méltóságok – köztük hivatalban lévő és volt állam- és kormányfők – jelenlétében közép-európai idő szerint délben kezdődik a gyászszertartás. Ezután Jelcin koporsóját a Novogyevicsi temetőbe szállítják, ahol elhantolják a hozzátartozók és legközelebbi barátok kíséretében. A búcsúztatást a legtöbb orosz tévéállomás közvetíti.

Kegyeletadás kommunisták nélkül


Az állami dumában a kommunista képviselők ülve maradtak, amikor Oleg Morozov házalelnök egyperces néma felállásra szólította fel képviselőtársait az elhunyt államfő tiszteletére.


A kommunisták Jelcint okolják a Szovjetunió felszámolásáért, és őt kárhoztatják az 1990-es évek sokkterápiájáért és zűrzavaros privatizációiért, amelyek milliókat taszítottak mély szegénységbe, míg néhány tucat nagyvállalkozót dúsgazdaggá tettek. Gennagyij Zjuganov kommunista pártelnök Jelcin ádáz ellenfele volt az 1996-os választáson.

Egy moszkvai lap túl gyorsnak tartja Jelcin temetését 2

Egy moszkvai lap túl gyorsnak tartja Jelcin temetését 3

Kaszjanov volt orosz kormányfõ és neje részvétet nyilvánít az özvegynek és egyik lányának (Fotó: MTI/EPA)

Egy moszkvai lap túl gyorsnak tartja Jelcin temetését 4


Clinton is megérkezett


Az orosz kormány és parlament vezetői után Vlagyimir Putyin elnök és felesége, valamint külföldi hivatalban lévő és korábbi állam- és kormányfők is kifejezték részvétüket Borisz Jelcin özvegyének és családtagjainak szerda délután a moszkvai székesegyházban.


Magyarországot Medgyessy Péter volt miniszterelnök, az Egyesült Államokat két volt elnök, Bill Clinton és idősebb George Bush, Lengyelországot Lech Walesa volt államfő, Grúziát Nino Burdzsanadze parlamenti elnök képviselte. Ukrán részről Viktor Janukovics miniszterelnök, fehérorosz részről Aljakszandr Lukasenka elnök, kazah részről pedig Nurszultan Nazarbajev államfő fejezte ki együttérzését a gyászoló Jelcin-családnak.


Ezután az orosz ortodox egyház szent szinódusának legidősebb tagja, Juvenalij metropolita felolvasta II. Alekszij egyházfő üzenetét, majd kezdetét vette a siratóénekes gyászszertartás az elhunyt lelki üdvéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik