Nagyvilág

Putyin nemzeti gyásznapot hirdetett

Nemzeti gyásznapot hirdetett szerdára Vlagyimir Putyin orosz elnök, elődje Borisz Jelcin temetése napjára. Medgyessy Péter utazó nagykövet, volt miniszterelnök képviseli a magyar kormányt Borisz Jelcin szerdai moszkvai temetésén.

Putyin hétfő esti tévébeszédében olyan nemzeti vezetőnek nevezte az elhunyt első orosz elnököt, aki mindig vállalta a felelősséget azért, amit az oroszok millióinak érdekében tett. Jelcint Moszkvában a Novogyevicsi temetőben helyezik örök nyugalomra, miután a Megváltó Krisztus székesegyházban búcsúztatják – közölte a Kreml.

Tévébeszédében Putyin rámutatott, hogy Jelcin Oroszország első elnökeként vonult be hazája és az egész világ történelmébe, és személyében olyan ember távozott az élők sorából, akinek jóvoltából egy egész korszak vette kezdetét, megszületett az új demokratikus Oroszország: egy olyan szabad s a világra nyitott állam, amelyben a hatalom valóban a népet illeti.

Az első orosz elnök ereje abban rejlett, hogy eszméit és törekvéseit az állampolgárok tömegei támogatták – húzta alá Putyin, kiemelve Jelcin közvetlen szerepét az új (jelenleg is érvényes) orosz alkotmány elfogadásában, amely az emberi jogokat a legmagasabb rendű értékké nyilvánította, megnyitva a lehetőséget emberek számára, hogy szabadon fejezhessék ki gondolataikat, s szabadon választhassák meg az államhatalmat.

Putyin egyenes és bátor nemzeti vezetőként jellemezte Jelcint, aki mindig rendkívül nyíltan és becsületesen védelmezte álláspontját, és vállalta a teljes felelősséget mindazért, amire az orosz állampolgárok millióinak érdekében törekedett. Jelcin egyúttal szívélyes, bensőséges ember is volt – tette hozzá Putyin, aki őszinte, mély részvétét fejezte ki Jelcin özvegyének és hozzátartozóinak.


Putyin nemzeti gyásznapot hirdetett 1

Egy 2006. februári felvétel. Jelcin szívproblémákkal küzdött. (Fotó: MTI/EPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik