Nagyvilág

Nem lesznek előre hozott választások Lengyelországban

Cáfolta a lengyel kormányfő, hogy előre hozott választásokat fontolgatna pártja, a Jog és Igazságosság (PiS), amint azt hétfőn jelezte Adam Bielan, a párt szóvivője.

Jaroslaw Kaczynski kijelentette: az előre hozott választások lehetősége csakis “súlyos politikai válság” esetén jöhet szóba. Ilyen válságra példaként hozta fel a miniszterelnök azt, hogy ha például a parlamentben nem sikerül többséget szerezni egy új elnök számára.


Marek Jurek, a parlament még hivatalban lévő eddigi elnöke a PiS párton belüli viszályok miatt lemondott tisztségéről és kilépett a pártból. Az utód személyéről most folyik a vita a pártban, a parlamenti szavazás szerdán várható.


Megfigyelők szerint a párton belül az előre hozott választásokról folyó vita első sorban figyelmeztetés a koalíciós partnereknek, amelyek támogatottsága a legfrissebb felmérések szerint jelentősen csökkent. Visszaesett ugyanakkor a PiS népszerűsége is, 23-25 százalékról 19 százalékra.


A szombati volt az első felmérés azóta, hogy a pártból egymás után 5 képviselő kilépett, mivel a párt nem támogatta az egyébként is szigorú abortusztörvény további szigorítását. Ezzel kapcsolatban mondta a szóvivő, hogy “ha a pártból távozó képviselők száma meghaladja a 15-öt, az előre hozott választás lenne a legjobb megoldás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik