Nagyvilág

Május 19-én szavaznak Romániában az államfő leváltásáról

A szavazati joggal rendelkező állampolgároknak arról kell véleményt nyilvánítaniuk, hogy akarják-e Traian Basescu, a parlament által hivatalából felfüggesztett államfő leváltását.

A parlamentben vita alakult ki a referendum napját illetően. A Basescut támogató Demokrata Párt (PD) nem értett egyet a szombati időponttal, mivel az szerintük munkanapnak számít, így kevesebben fognak megjelenni az urnáknál. Egyes bukaresti megfigyelők szerint a Basescu ellen összefogó politikai erők azért tűzték ki szombatra a népszavazást, hogy alacsony részvétel esetén vasárnap is folytatódhasson a referendum.

A parlamenti vita során a leghevesebb szóváltást a felfüggesztést kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik módosító indítványának elfogadása váltotta ki. Eszerint a referendumról szóló törvényt a parlament úgy módosította, hogy érvénytelen népszavazás esetén a törvényhozásnak kell megállapítania, mi történjen a továbbiakban a leváltási procedúra során.

Egyes megfigyelők szerint ezzel a módosítással a parlament megteremtette annak a lehetőségét, hogy a május 19-i esetleges érvénytelen népszavazás után újabb referendumot írjanak ki Basescu leváltásáról. Ezzel az államfő felfüggesztési időszakát a jelenlegi harminc nap lejárta után újabb egy hónappal hosszabbítanák meg. A jogszabály eddig nem rendelkezett arról, hogy pontosan mi történik érvénytelen népszavazás esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik