Nagyvilág

Kuba támogatja Teherán nukleáris törekvéseit

Raúl Castro ideiglenes kubai államfő Havannában fogadta Manusehr Mottaki iráni külügyminisztert, akivel megegyeztek, hogy elmélyítik és politikai szintre emelik a két ország kapcsolatait.

A két vezető “áttekintette a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, és megállapodott a gazdasági kapcsolatok további elmélyítésében azzal, hogy az együttműködést a politikai kapcsolatok szintjére emelik” – írta a Granma című hivatalos kubai napilap.


Előzőleg, Manusehr Mottaki és kubai vendéglátója, Felipe Pérez Roque külügyminiszter találkozóján Havanna “szolidaritásáról” biztosította Iránt nukleáris kérdésekben a ránehezedő “nyomással és zsarolással” szemben.


“Elítéljük az Irán ellen irányuló nyomásgyakorlást, zsarolást és fenyegetést, és határozott szolidaritásunkat fejezzük ki az iráni néppel” – jelentette ki a kubai diplomácia vezetője, támogatásáról biztosítva “az iráni nép jogát arra, hogy a nukleáris energia békés célú felhasználását célzó programot hajtson végre” és “kidolgozza a nukleáris üzemanyag (előállításának) teljes folyamatát”.


Raúl Castro és az iráni külügyminiszter abban is egyetértettek, hogy növelni kell az el nem kötelezett országok mozgalmának szerepét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik