Nagyvilág

Folyamatos harcok Szomália fővárosában

Az iszlamisták Mogadishu északi részében lévő erődítményének felszámolásáért szerdán induló támadások óta megállás nélkül folynak az összecsapások Szomália fővárosában.

A polgári lakosok közül aki tehette, már elmenekült – mondta egy helybéli. A harcok múlt szerda óta legkevesebb 230 civil halálát okozták.

A jelentések szerint a főváros utcáin sokfelé oszló tetemek, lefejezett hullák hevernek. Mogadishu egyetlen megmaradt, működő kórháza végletesen túlzsúfolt, nem győzi ellátni a sebesülteket.


Szombaton és vasárnap szinte megállás nélkül folytatódott az aknavetőkkel, légvédelmi rakétákkal és gépfegyverekkel vívott harc. Az iszlamista fegyveresek minden külföldi katonára lőnek, nemcsak az etiópiaiakra, hanem az Afrikai Unió által küldött, 1500 fős ugandai béketeremtő alakulat tagjaira is. Egy befolyásos helyi törzs fegyveresei is csatlakoztak az iszlamista milíciákhoz.


A múlt év végén, ez év elején érkeztek Mogadishuba az ideiglenes kormány csapatai és az etióp hadsereg alakulatai. Előtte mintegy fél évig az iszlamisták uralkodtak a városban vaskézzel, és viszonylagos rendet tudtak fenntartani. Az év eleje óta a szomáliai főváros teljes káoszba süllyedt, a lakosság csaknem harmadrésze – 320 ezer ember – elmenekült a szinte folyamatos harcok elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik