Nagyvilág

Amerikai-orosz közös rakétapajzs létesülhet

Az orosz fővárosban kezd tárgyalásokat hétfőn az amerikai védelmi miniszter. Robert Gates eszmecseréinek a középpontjában minden bizonnyal az Egyesült Államok által Közép-Európába tervezett rakétaelhárító rendszer telepítése áll.

Moszkva kezdettől fogva ellenzi az amerikai tervet, amelynek keretében tíz rakétaelhárító egység létesülne lengyel, valamint a rakéták célra vezetését szolgáló radarbázis cseh földön.


Irán ellen védene


Az orosz berzenkedést látva – amelyet ellenlépések kilátásba helyezése kísért – Washington nemrég elkezdte a keserű pirula „megédesítését”. Ennek jegyében arra készül, hogy felajánlja Moszkvának a két (amerikai és orosz) rakétaelhárító rendszer részleges összehangolását, valamint hadiipari technológiák közös kifejlesztését – írta szombaton a The New York Times.


Washington kilátásba helyezte például bizonyos, ezzel kapcsolatos technológiák átadását is. Ugyanakkor a Pentagon leszögezte, hogy mindenképpen megvalósítja rakétavédelmi rendszerét, beleértve annak közép-európai elemeit is, akárhogyan reagál is Moszkva a javaslatra.

A lap értesülése szerint az amerikai kormány több európai NATO-szövetségesének a nyomására szánta rá magát erre a gesztusra. Utóbbiak – az élükön Németországgal – hónapok óta sürgetik az orosz aggályok megfontolását.


Amerikai közlések szerint a tervezett rakétavédelmi pajzs kizárólag az úgynevezett lator államok, például Irán esetleges rakétatámadásainak kivédését szolgálja.


Aggódnak az oroszok


Az amerikai rakétavédelmi pajzs egyes elemeinek tervezett közép-európai telepítése súlyosan veszélyezteti a regionális és a globális biztonságot – jelentette ki hétfőn Moszkvában Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter amerikai kollégája, Robert Gates előtt.


Gates hétfőn érkezett az orosz fővárosba, hogy megpróbálja csitítani az amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatos orosz aggodalmakat. Moszkva fenyegetésként fogja fel a rakétavédelmi rendszer egyes részeinek lengyelországi és csehországi elhelyezésére vonatkozó terveket.


Az amerikai miniszterrel folytatott tárgyalás után Szergyukov kijelentette újságíróknak: általában jók a két ország katonai kapcsolatai, de több kérdés is súlyos feszültségeket okoz az orosz–amerikai viszonyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik