Nagyvilág

Magas részvételi arány várható Franciaországban

A felmérések magas, nyolcvan százalék körüli részvételi arányra számítanak országszerte, ugyanis 3,3 millióval többen - elsősorban 18 és 30 év közötti fiatalok - iratkoztak fel a választási listákra, mint öt évvel ezelőtt.

Ez a demográfiai növekedés mellett a politika iránt tapasztalható érdeklődésre is utal. A franciaországi 64 ezer szavazóhelyiség többsége este 6 órakor zár, de 106 településen este 7 óráig, a szavazóhelyiségek negyedében – Párizsban és környékén, a nagyobb városokban és 52 kisebb településen – pedig este 8 óráig adhatják le a franciák szavazataikat. Az első becsülések csak ezután várhatóak.

A választók 96 százaléka hagyományos módon, de idén először 82 településen másfél millióan elektronikus úton adják le szavazataikat a választóhelyiségekben felállított szavazógépeken.

Először fordul elő, hogy a hivatalban lévő államfő vagy kormányfő illetve egy volt miniszterelnök nincs a jelöltek között. Az igazán történelmi változást azonban a generáció- és az ezzel járó stílusváltás jelenti: a 12 jelölt közül a végső párharcra igazán esélyesnek számító három jelölt már a második világháború után született: a konzervatív Nicolas Sarkozy 52, a szocialista Ségolene Royal 53, a centrista Francois Bayrou pedig 55 éves.

Az utolsó közvélemény-kutatási felmérések a jobboldali Nicolas Sarkozy és a szocialista Ségolene Royal továbbjutását jósolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik