Nagyvilág

Robbantással készültek a nigériai elnökválasztásra

Robbantásos merénylet hiúsult meg szombaton a nigériai főváros országos választási központjánál, néhány órával az elnökválasztás kezdete előtt.

Kora hajnalban egy benzinnel teli, detonátorokkal felszerelt üzemanyag-szállító autó tartott a választási központ épülete felé, de nem jutott el a célpontig, és robbanás sem következett be – közölte a rendőrség. A sofőr az épület felé kormányozta az autót, és mielőtt kiugrott, kővel rögzítette a gázpedált. A járművet a felállított útakadályok állították meg. Bár a jármű kigyulladt, a tüzet időben eloltották, így a detonátorok nem robbantották fel a hatalmas tartályban levő benzint. Egy személyt őrizetbe vettek.

A szombati nigériai elnökválasztást már korábban is több erőszakos cselekmény előzte meg, amelyekben többtucatnyian haltak meg. Olusegun Obasanjo elnök pénteken az állami televízióban békességre, nyugalomra intett. Szavainak kevés foganatja volt: néhány órával később az olajban gazdag déli tartományok egyikének székhelyén – ahol a hatalmon levő párt alelnökjelöltje kormányzói tisztséget tölt be – utcai tűzharc robbant ki.

Afrika legnépesebb államában, amely a kontinens vezető olajtermelő országa, az a tétje a szombati elnökválasztásnak, hogy 1960, a Nagy-Britanniától történt függetlenedés óta most első ízben sikerül-e olyan hatalmi átmenetet megvalósítani, amelyben az egyik választott vezető egy másik választott vezetőnek adja át az irányítást. A kormányon levő Népi Demokratikus Párt elnökjelöltje Umaru Yar’Auda, az ellenzéki Össz-nigériai Néppárt elnökjelöltje pedig Muhammadu Buhari.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik