Külföld

Hivatalba lépett az ideiglenes román államfő

admin
admin

2007. 04. 21. 16:04

Szombaton nyilatkozott először új minőségében Nicolae Vacaroiu ideiglenes román államfő, s ezzel egyidőben gyakorlatilag elkezdődött a Traian Basescu felfüggesztett elnök leváltásáról szóló népszavazás előtti kampány.

Az ideiglenes államfő kijelentette, hogy Basescuval ellentétben nem kívánja tovább szítani az állami intézmények között a feszültséget, jó együttműködésre törekszik majd Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel és az általa vezetett kormánnyal.

A legsürgősebb teendők között említette a nemzetbiztonsági törvények elfogadását. A több jogszabályból álló tervezetcsomag egyebek között a titkosszolgálatok működését szabályozza. Ez a törvénykezdeményezés éles vitát váltott ki Tariceanu és Basescu között.


A román alkotmánybíróság pénteken hagyta jóvá a parlament határozatát Traian Basescu felfüggesztéséről. A felfüggesztési eljárást kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és nacionalista szövetségesei, a Nagy-Románia Párt (PRM) és a Konzervatív Párt (PC) Traian Basescut az alkotmány 19 rendbeli megsértésével, pártos magatással, a politikai közvetítői szerep feladásával vádolta.


Állításuk szerint Basescu durván beavatkozott az állami intézmények működésébe, és saját érdekeinek megfelelően használta az általa irányított titkosszolgálatokat és az ügyészséget.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.