Nagyvilág

Hivatalba lépett az ideiglenes román államfő

Szombaton nyilatkozott először új minőségében Nicolae Vacaroiu ideiglenes román államfő, s ezzel egyidőben gyakorlatilag elkezdődött a Traian Basescu felfüggesztett elnök leváltásáról szóló népszavazás előtti kampány.

Az ideiglenes államfő kijelentette, hogy Basescuval ellentétben nem kívánja tovább szítani az állami intézmények között a feszültséget, jó együttműködésre törekszik majd Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel és az általa vezetett kormánnyal.

A legsürgősebb teendők között említette a nemzetbiztonsági törvények elfogadását. A több jogszabályból álló tervezetcsomag egyebek között a titkosszolgálatok működését szabályozza. Ez a törvénykezdeményezés éles vitát váltott ki Tariceanu és Basescu között.


A román alkotmánybíróság pénteken hagyta jóvá a parlament határozatát Traian Basescu felfüggesztéséről. A felfüggesztési eljárást kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és nacionalista szövetségesei, a Nagy-Románia Párt (PRM) és a Konzervatív Párt (PC) Traian Basescut az alkotmány 19 rendbeli megsértésével, pártos magatással, a politikai közvetítői szerep feladásával vádolta.


Állításuk szerint Basescu durván beavatkozott az állami intézmények működésébe, és saját érdekeinek megfelelően használta az általa irányított titkosszolgálatokat és az ügyészséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik