Nagyvilág

Tüntetések Romániában az elnök miatt

Hétfőig hivatalában marad Traian Basescu román államfő, akit csütörtökön függesztett fel tisztségéből a román parlament. A politikus megjelent a felfüggesztése ellen szervezett demonstráción.

Mintegy kétezer ember vonult utcára Bukarestben azt követően, hogy a román parlament alkotmányellenesnek vélt cselekedetei miatt felfüggesztette tisztségéből Basescut. Az államfő szimpatizánsai a szimbolikus jelentőségű bukaresti Egyetem téren gyűltek össze, ahol az 1989-es forradalom ideje alatt a hadsereg a tüntetők közé lőtt.

A parlamenti szavazás eredményének kihirdetése után gyülekezni kezdő tömeg előtt az esti órákban Traian Basescu is megjelent. A hivatalosan még tisztségét betöltő Basescu testőrei kíséretében tört utat magának az őt éltető emberek között, akik arra kérték, hogy ne mondjon le.

Homályosan fogalmazott

Basescu mikrofont ragadva rövid beszédet intézett híveihez, akiket úgy próbált megnyugtatni, hogy kijelentette: “nem hagyja magára a román népet”. Közölte: nem mondhat még kampánybeszédet, hiszen hétfőig hivatalában marad, ugyanis az alkotmánybíróság várhatóan csak ekkor hagyja jóvá a parlament határozatát, s ettől a pillanattól kezdve válik csak hivatalosan is felfüggesztett elnökké.

Az államfő beszédéből nem derült ki egyértelműen, hogy korábbi nyilatkozatának megfelelően lemond-e az előre hozott elnökválasztás kikényszerítése érdekében. Basescut ugyanis erre senki nem kényszeríti, sorsa akár népszavazás során is eldőlhet. A törvényes előírások szerint a felfüggesztési procedúra folytatásaként referendumot kell szervezni leváltásáról. A két eljárás között az a lényeges különbség, hogy az előre hozott elnökválasztást csak három hónap múlva kell megszervezni, a referendumot viszont legkésőbb egy hónap múlva már le kell bonyolítani.


Tüntetések Romániában az elnök miatt 1

A tünetõk az elnököt éltették (MTI)



A tüntető tömeg a Basescu felfüggesztését megszavazó parlamenti pártok elleni jelszavakat kiabált, és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök lemondását követelték. Románia néhány más nagyobb városában is összegyűltek emberek tüntetni, de lényegesen kevesebben, mint Bukarestben.

A Basescu felfüggesztését megszavazó pártok vezetői azzal vádolták az államfőt támogató Demokrata Pártot (PD), hogy ők szervezték a tiltakozó akciókat, ezt a PD-sek azonban határozottan cáfolták. A kormányfő csütörtök esti sajtónyilatkozatában nyugalomra intett mindenkit, és annak a reményének adott hangot, hogy a romániai belpolitikai válság demokratikus úton rendeződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik