Nagyvilág

Önmagát áldozta fel társáért egy diák Virginiában

Egy egyiptomi diák élete feláldozásával megmentette egy társa életét a virginiai mészárlásban – mondta el pénteken egy tanára, hivatkozva a megmentett diák beszámolójára, akinek kilétét azonban nem akarják felfedni.

A 32 éves Valíd Mohammed Saalan építőmérnök posztgraduális ösztöndíjas képzésben vett részt a blacksburgi egyetemen. Egyik tanára, Randy Dymond elmondta, hogy Saalan az első olyan tanteremben tartózkodott, amelyben az ámokfutó Cso Szjung Huj halomra lőtt mindenkit. Saalan nem halt meg azonnal, csak súlyosan megsebesült. Volt egy társa, aki meg sem sebesült, viszont halottnak tettette magát, amikor a támadó kétszer is visszatért a terembe, hogy megnézze: mindenki meghalt-e. Saalan látta, hogy Huj bele akar lőni a sértetlen társába, szándékosan tett egy mozdulatot, amely miatt a támadó azt gondolta, hogy az egyiptomi adott hangot, nem pedig a másik diák.

A túlélő csak azért kérte tanárukat, hogy hozza a világ nyilvánosságára a történetet, mert szerette volna tudatni Saalan családjával, hogy diáktársa saját élete feláldozása árán megmentette az övét.

Az egyiptomi azt tervezte, hogy májusban hazalátogat, majd kiviszi Virginiába feleségét és 15 hónapos fiát – mondták el Valíd szülei, akik a Nílus deltájában található Zagazig városában laknak. Apja elmondása szerint fiuk nagyon ambiciózus volt, az 1999-ben kémiai Nobel-díjjal kitüntetett, egyiptomi származású, de az Egyesült Államokban élő Ahmed Zewail példáját szerette volna követni, aki ráadásul szintén a Nílus-delta egyik falujában született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik