Nagyvilág

Nicolae Vacaroiu Románia ideiglenes elnöke

Nicolae Vacaroiu volt román kormányfő lett Románia ideiglenes államelnöke, miközben a tisztségéből felfüggesztett Traian Basescut támogatók attól tartanak, hogy a parlamenti pártok megakadályozhatják a politikusnak az esetleges előrehozott elnökválasztáson való indulását.

A román alkotmánybíróság jóváhagyta pénteken a parlament határozatát Traian Basescu felfüggesztéséről. Ezt a döntést Kozsokár Gábor alkotmánybíró is megerősítette az MTI-nek. Kifejtette: a taláros testület azt is megállapította, hogy megvannak Basescu helyettesítésének feltételei, így Nicolae Vacaroiu szenátusi elnök lesz az ideiglenes államfő. Az alkotmány szerint ugyanis a szenátus élén álló személy Románia második legfontosabb közjogi méltósága.

A pénteki román sajtó részletesen foglalkozik Basescu felfüggesztésével, amely példátlannak számít Románia rendszerváltás utáni történetében. A lapok emlékeztetnek, hogy Nicolae Vacaroiu a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik prominens képviselője, aki Ion Iliescu volt államfő egyik bizalmasa. Ennek a viszonynak köszönhetően tölthette be Vacaroiu Románia miniszterelnöki posztját 1992 és 1996 között.

Veszélyben az újraválasztás?

A Basescut támogató Demokrata Párt (PD) ügyvezető elnöke, Adrian Videanu pénteken egy olyan kormányhatározat-tervezettel állt a sajtó elé, amely szerinte azt bizonyítja, hogy az államfőt felfüggesztő politikai erők – nevezetesen a kormánynak parlamenti támogatást nyújtó ellenzéki PSD és a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) – meg akarják akadályozni Basescu indulását egy esetleges előrehozott elnökválasztáson.

Ezt a vádat a szóban forgó pártok és a kormány főtitkára is határozottan cáfolta, utóbbi közölte, hogy ilyen tervezet nem is létezik a kormánynál. Emil Boc, a PD elnöke pedig kijelentette: olyan információi vannak, miszerint a Basescut felfüggesztő politikai erők le akarják váltani Románia főügyészét és a korrupcióellenes ügyosztály vezetőjét, akiket Basescu nevezett ki posztjukra. Ezt az ideiglenes államfő révén tehetnék meg.

Az előrehozott elnökválasztásra akkor kerülne sor három hónapon belül, ha Basescu korábbi nyilatkozata értelmében valóban lemond az államfői tisztségről. Ellenkező esetben legkésőbb egy hónap múlva referendumot kell szervezni leváltásáról. Ha ez a kezdeményezés megbukik, akkor Basescu visszatérhet hivatalába.

A Basescuval szemben álló PSD és PNL minden lehetőségre igyekszik felkészülni. A román sajtó szerint e két párt olyan nagy népszerűségnek örvendő gazdasági szakembereket próbál meggyőzni arról, hogy szálljanak versenybe Basescuval az esetleges elnökválasztáson, mint Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank elnöke és Ion Tiriac egykori teniszcsillag, aki ma Románia második leggazdagabb embere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik