Nagyvilág

A japán kormány szigorítaná a fegyverviselést

A japán kormány szigorítani kíván a fegyverviselési törvényeken Nagaszaki polgármesterének meggyilkolása után, miközben pénteken Tokióban tört ki lövöldözés.

„A nagaszaki ügy igazi kihívás a demokráciával szemben” – szögezte le Siodzaki Jaszuhisza kormányszóvivő pénteki tokiói sajtótájékoztatóján és hozzátette: a kormány komolyan veszi ezt a fenyegetést, és további szigorú intézkedésekre készül. Siodzaki lesz az elnöke annak a bizottságnak, amely a lőfegyvereknek a japán társadalomból való kiirtását hivatott előmozdítani.


A meggyőződéses pacifista hírében álló Ito Icsót szerdán lőtte le a nyílt utcán egy alvilági személy, akinek őrizetbe vétele után kiderült, hogy egy, a legnagyobb japán bűnszindikátushoz, a Jamagucsi-gumihoz kötődő bandának a tagja.


Japánban már eddig is nagyon szigorúak a fegyvervásárlási és fegyverviselési szabályok. Lőfegyvert csak rendőrök, vadászengedéllyel rendelkezők és sportlövők birtokolhatnak. 2006-ban 53 lövöldözési esetről szerzett tudomást a japán rendőrség, ezek többségéhez köze volt a szervezett alvilágnak.


Közben pénteken lövöldözés tört ki Tokióban, amelyben egy ember meghalt, egy másik pedig sebesülten elbarikádozta meg egy külvárosi lakásban. A rendőrség szerint feltehetően a rivális gengszterbandák közötti leszámolásról volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik