Nagyvilág

Gyurcsány-Blair “ötperc” Londonban

Az európai alkotmányos szerződéstervezetről, az uniós energiapolitikáról és Afganisztánról tartott rövid megbeszélést szerda este Londonban a magyar és a brit miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a walesi fővárosból, Cardiffból hazatérőben állt meg a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, ahol Tony Blair fogadta.

A magyar kormányfő előzőleg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) cardiffi szavazásán volt jelen, ahol a magyar-horvát és az önálló olasz pályázat ellenében Lengyelországnak és Ukrajnának ítélték oda a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. A megbeszélés utáni néhány perces sajtótájékoztatón az UEFA döntését sem a magyar, sem a brit kormányfő nem kommentálta.

Az MTI kérdésére, hogy az uniós alkotmányos szerződés tervezetének EU-szintű elfogadására mennyi esélyt lát, Tony Blair kijelentette: “lehetséges a megállapodás”. Hozzátette: reméli is, hogy lesz megállapodás ebben a kérdésben, mert a 27 tagú uniónak “szüksége van szabályokra” a hatékony működés érdekében. Blair szerint ugyanakkor a nehézség az, hogy az alkotmányra nemet mondó francia és holland népszavazások után azt a szerződéstervezetet “már nem lehet visszahozni abban a reményben, hogy arról megegyezés születik”.

A néhány perces sajtótájékoztatón a két kormányfő más tárgyalási témákra részletesen nem tért ki.

Blair ugyanakkor – brit újságírók kérdésére – külön nyilatkozatot tett a szudáni Dárfúr ügyében. Kijelentette: a nemzetközi közösségnek meg kell tennie a “szükséges lépéseket” annak érdekében, hogy a szudáni kormány tartsa magát a vonatkozó ENSZ-határozatokhoz. E lépések mibenlétét a brit kormányfő nem részletezte, kijelentette azonban, hogy ami Dárfúrban történik, “az botrány”, és a brit kormány pártolja a szankciókat a szudáni kormány ellen, ha az nem állja útját “teljesen ártatlan emberek legyilkolásának”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik