Nagyvilág

Olmert kész a fogolycserére

Ehud Olmert izraeli kormányfő saját szavai szerint kész egy méltányos fogolycserére a palesztinokkal, de túlzottnak tartja a Gilád Salit tavaly elrabolt izraeli tizedes szabadon bocsátásához szabott palesztin feltételt.

Olmert nem volt hajlandó megmondani a CBC kanadai televíziónak adott hétfői nyilatkozatában, hány palesztin foglyot lenne hajlandó szabadon engedni izraeli börtönökből a múlt év júniusában elrabolt Salit szabadsága fejében, de – mint mondta – “biztosan nem 1400-at”.

Ennyi palesztin fogoly szabadságát követelik Izraeltől Salit elrablói. Izraeli illetékesekhez nemrégiben eljuttatott névlistájukon a palesztin felkelés (intifáda) több bebörtönzött vezetőjének neve mellett olyanok nevei is szerepelnek, akik halálos áldozatokat követelő terrorcselekményeket hajtottak végre izraeli területen.

Régebben Izrael olykor több száz palesztin foglyot is szabadon bocsátott kisszámú állampolgára szabadságának fejében. Az izraeli börtönhatóságok adata szerint jelenleg 9221 palesztint tartanak fogva izraeli fegyintézetekben a közbiztonság veszélyeztetése miatt. A nekik felrótt bűnök lajstroma az izraeli katonák kővel való meghajigálásától az öngyilkos robbantásos merényletekig terjed.

Más témára térve Olmert kijelentette, hogy kormánya kész akár közvetlenül, akár közvetítők útján tárgyalni Szaúd-Arábiával a sivatagi királyság 2002-es békejavaslatáról, amelyet nemrégiben “melegített fel” a 22 tagállamot tömörítő Arab Liga. A javaslat az arab államok és Izrael kapcsolatainak normalizálását ajánlja fel cserébe azért, ha a zsidó állam visszavonul 1967 előtti határai mögé, lehetővé teszi egy palesztin állam létrejöttét Kelet-Jeruzsálem fővárossal, és beleegyezik a palesztin menekültek helyzetének “elfogadható” rendezésébe.

Az izraeli kormányfő úgy fogalmazott, hogy Szaúd-Arábiának kulcsszerepe lehet a közel-keleti rendezés folyamatában, s központi szerepet kellene játszania az izraeli-palesztin konfliktus feloldásában. Felszólította a rijádi vezetőket, hogy álljanak az iszlám radikalizmus elleni harc élére. “Itt az idő, hogy a mérsékelt arab erők szerte a Közel-Keleten bátran hirdessék: leáldozott a szélsőségesek napja” – mondta.

Végül leszögezte, hogy Izrael mindaddig nem újítja fel béketárgyalásait Szíriával, amíg Damaszkusz fel nem hagy a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és az iraki kormányellenes felkelők támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik